évente

2018.10.29. 20:13

Több mint 8 ezer gyerek jut a fegyverek miatt kórházba az Egyesült Államokban

Évente nagyjából 8300 kisgyerek és tinédzser kerül az amerikai kórházak sürgősségi osztályaira fegyver okozta sérülés miatt – derült ki a témában született első országos szintű tanulmányból.

A JAMA Pediatrics című folyóiratban publikált tanulmány készítői egy országos adatbázisra támaszkodva nézték meg, hogy a 2006-2014 közötti időszakban hány 18 éven aluli fiatal került sürgősségi osztályra lőtt sérülés miatt. Az áldozatok átlagéletkora nagyjából 15 év volt – állapította meg az MTI.

A tanulmányt vezető Faiz Gani, a Johns Hopkins Egyetem kutatója és kollégái megállapították, hogy a vizsgált időszakban 75 ezer kisgyermeket és kamaszt juttattak a fegyverek a sürgősségire szerte az Egyesült Államokban és mindez csaknem 3 milliárd dollár költséget jelentett.

A sérült gyerekek több mint egyharmadát vették fel a kórházba kezelésre, 6 százalékuk meghalt.

Az eredmények szerint a fegyver okozta sérülések csaknem felénél támadás, majdnem 40 százalékuknál baleset, 2 százalékuknál öngyilkosság állt a háttérben. A sürgősségi osztályokon ellátott fiatalok körében ötször több volt a fiú, mint a lány.

A mutatók szerint 2006-ban az amerikai gyermekgyógyászati sürgősségi osztályokra került minden 100 ezer fiatalból 15-öt, 2013-ban nagyjából 7-et, míg 2014-ben 10-et kezeltek fegyverrel összefüggő sérülés miatt.

A kutatók szerint a jelenlegi arány 100 ezerből 11, ami azt jelenti, hogy évente nagyjából 8300 gyermek kerül a sürgősségi osztályokra fegyver okozta sérülés miatt.

A helyzet a valóságban ugyanakkor még ennél is súlyosabb, hiszen a tanulmány nem veszi számba azokat a fegyverrel megölt, vagy megsebesített gyerekeket, akik soha nem jutnak el a kórházig, továbbá azokat a költségeket sem veszi számításba, amelyek a páciens kórházból való hazaengedését követőn jelentkeznek.

A szakemberek szerint a fegyverlobbi nyomására az amerikai kormány kevesebbet fordít a fegyverek okozta sérülések és halálozási mutatók nyomon követésére és emiatt nehéz felmérni a probléma súlyosságát.

„Nagyon fontos, hogy legyen egy képünk az elveszett életek és a sérülések mértékéről, valamint, hogy mindez mennyi pénzbe kerül, azért, hogy nemzeti egészségügyi ügyként kezelhessük ezt a dolgot” – húzta alá Denise Dowd, a Kansas City-ben működő Children's Mercy kórház orvosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!