pozitív hozzáállás

2019.08.16. 12:17

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak

A fegyvertulajdonosok egy amnesztia keretében december 20-ig adhatják le azokat a fegyvereket, amelyeket áprilisban az új-zélandi hatóságok betiltottak.

Összesen 12 183 lőfegyvert adtak le a hatóságoknak az új-zélandi állampolgárok országszerte több mint száz visszavásárlási alkalommal az elmúlt hónapokban – közölte a rendőrség pénteken.

Mike Clement rendőrfelügyelő-helyettes közleményében dicsérte a fegyvertulajdonosok együttműködő hozzáállását. „Elkötelezettek a művelet iránt, a visszavásárlásban közreműködő rendőrségi munkatársak pozitív véleményeket hallottak tőlük az akcióról” – tette hozzá.

A fegyvertulajdonosok egy amnesztia keretében december 20-ig adhatják le azokat a fegyvereket, amelyeket a két mecsetben elkövetett, 51 halálos áldozatot követelő március 15-i christchurchi merénylet után áprilisban az új-zélandi hatóságok betiltottak. Csaknem az összes félautomata lőfegyver ebbe a kategóriába tartozik.

A kormány visszavásárolja a fegyvereket: az erre a célra elkülönített 168 millió új-zélandi dollárból (31,6 milliárd forintból) eddig 22,4 milliót (4,2 milliárd forintot) költött el.

Miközben sokan döntenek betiltott fegyvereik beszolgáltatása mellett, a fegyvertulajdonosok szövetsége a hét elején azt tanácsolta tagjainak, hogy várjanak, amíg a kormány kedvezőbb árat ajánl a fegyvereikért.

A szövetség kifogásolta, hogy egyes begyűjtéseken ellenséges volt a környezet az erőteljes rendőri jelenlét, az utasítgatások és a tulajdonosok kikérdezése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!