Ország-világ

2021.02.03. 09:21

Több milliót tett zsebre Hadházy Ákos a bírságokra kéregetett pénzből

A legújabb botrány, hogy a 2020-ról szóló nyilatkozatából nem derül ki, hová tűnt több mint kétmillió forint, amit a követőitől koldult össze. Mindezeken felül az sem érthető, hogyan tudott törleszteni több mint 11 millió forintot. Miközben Hadházy minden adandó alkalommal az átláthatóságról beszél, addig az általa elkövetett törvénysértések miatti büntetést a magánemberekkel fizetteti ki.

Budapest, 2020. október 23. Hadházy Ákos független parlamenti képviselõ beszédet mond a közmédia Kunigunda úti székháza elõtt tartott demonstráción 2020. október 23-án. A tüntetést Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyûlési képviselõ szervezte. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Vagyonnyilatkozata szerint 5,1 millió forintot kapott támogatóitól Hadházy Ákos 2020-ban azért, hogy kifizesse a politikai botrányokozásai után járó büntetéseket. Érdekesség, hogy közösségi oldala szerint a saját nevére gyűjtött büntetés mértéke nem érte el a hárommillió forintot, azaz jóval több pénzt szedett be, mint amennyire megbüntették – állítja az Origo.

Elképesztő botrányokat okozott

A magyar ellenzék számos politikusa az elmúlt években hagyományt teremtett, és minden kiadásukra az adófizetőktől kértek pénzt.

Hadházy Ákos esetében például arról van szó, hogy az elmúlt egy évben több alkalommal is tudatosan szabályt szegett, büntetést provokált ki magának.

Ezekért a szabályszegésekért az Országgyűlés csaknem 2 millió forintos büntetést szabott ki rá, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egymillió forintot, míg a járvány alatt szervezett dudálós tüntetése miatt – ahol Hadházy autójával nekiment egy helyszíni tudósítónak – 750 ezer forintos büntetését kapott a rendőrségtől (utóbbira viszont nem ő, hanem a lakásán nyilvántartott alapítvány gyűjtötte a támogatásokat, így ez nem is jelenik meg a képviselő vagyonnyilatkozatában).

Hadházy tehát 2020-ban összesen csaknem hárommillió forint büntetést provokált ki, ezt az összeget azonban nem a saját zsebéből tervezte rendezni.

Ha már 5,1 milliót kapott a támogatóitól, és közel 3 milliót kellett kifizetnie büntetésként, a matematika szabályai szerint több mint kétmillió forintnak meg kellett maradnia a támogatói pénzből.

Azonban a megmaradt összeg sorsáról semmit sem tudunk, és ez a vagyonnyilatkozatából sem derül ki.

Minden határon túlment

Hadházy parlamenti botrányai közül érdemes kiemelni, hogy 2019 októberében Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása alatt trágár feliratot tartalmazó táblát mutatott fel. Kövér László házelnök rendre utasította Hadházyt.

„A pulpituson százéves golyónyom árulkodik az ellenzéki felelőtlenségről és hazafiatlanságról, a háborús politikáról. Ne csináljanak cirkuszt a parlamentből, aki pedig erre nem képes, forduljon szakemberhez!” – mondta a házelnök, akinek többször is el kellett vennie a szót az ellenzéki képviselőktől a Ház méltóságát sértő megjegyzéseik miatt.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feliratot tart a kezében Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A helyéről trágár táblát felmutató Hadházy Ákos óriási felháborodást okozott. Az ellenzéki pártok képviselői láthatóan szégyellték Hadházy trágár akcióját, de egyértelműen elhatárolódni nem akartak. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára akkor azt mondta, az ellenzéki képviselők cirkuszként tekintenek az Országgyűlésre. Hadházy egyébként a trágár táblával önmagát idézte. Egy 2018-as decemberi tüntetésen ugyanis azt a mondatot skandáltatta a közönséggel, amit felmutatott.

Több milliót fizetett ki a luxushobbijára

A radikális baloldali képviselő azonban az Országgyűlés falain kívül előszeretettel hódol egyik kedvenc hobbijának, a repülésnek. Korábban kiderült, hogy egy családi ház árát költötte luxushobbijára. A repülési naplók adatai szerint Hadházy Ákos 2016 végéig 350 órát töltött a levegőben, erre – az azonosított géptípusok és bérleti díjak alapján – körülbelül 17,5 millió forintot fizetett ki. Ezenkívül több vizsgát is letett, amelyek szintén milliókba kerültek.

2010 előtt szerezte meg a magánpilóta-engedélyt 1,5-2 millió forintért, 2015-ben pedig megkapta a kereskedelmi célú repülési engedélyt is, amelyet kétmillió forintért lehet kiváltani. A képviselő büszke luxushobbijára: a Facebookon többször is posztolt olyan fényképet, amelyen több száz millió forintba kerülő repülőgépek mellett pózol.

Az ATV egyik műsorában pedig egy Cessna 172-es típusú géppel is büszkélkedett, amelyet rendszeresen vezet, a bérleti díjakról azonban hallgatott.

A Cessna 172-est 46 ezer forint plusz áfáért lehet elvinni egy órára. A politikus szereti a modernebb típusokat is, hajlandó volt 170 ezer forint plusz áfát kifizetni azért, hogy egy Diamond DA-42-essel emelkedjen a levegőbe. Vagyis a képviselő körülbelül 220 ezer forintot költhet arra, hogy egy órát repüljön az egyik legkorszerűbb kétmotorossal.

Miből fizethetett ki ennyi adósságot?

Vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy 2020-ban több mint 10 millió forintot törlesztett a korábbi tartozásából. Jelenleg 11 milliós tartozással rendelkezik, de ez 2019-ben még 22,5 millió forint volt. Hogy pontosan milyen bevételből sikerült ennyit törlesztenie, rejtély.

A Hadházy vagyonnyilatkozata körüli gyanús részletek azonban még ezzel sem értek véget. Nyilatkozatában az szerepel, hogy saját 25 százalékban tulajdonolt cége, a Hadházy-Vet Kft. működéséből származik bevétele, utóbbinak összegét nem hozta nyilvánosságra. A cég nyereségéből a politikus 50 százalékban részesedik – írta a Mandiner. Az Opten cégadatbázis adatai szerint a főtevékenységként Állat-egészségügyi ellátást végző cégnek 2019-ben 39 millió 196 ezer forint bevétele volt (ez 2,9 százalékos növekedés 2018-hoz viszonyítva), ám adózás előtti eredménye csökkent, mindössze 271 ezer forintot tett ki. A 2020-as adatok azért nem ismertek, mert a cégeknek még nem kellett elkészíteniük a bevallásukat.

Újabb hazugság?

Érdekesség, hogy Hadházy 2020-as és 2019-es vagyonnyilatkozatában az szerepel, hogy állatorvosi tevékenységét szünetelteti. Egy 2019. szeptember 15-i Blikk-cikk szerint Vona Gábor, a Jobbik bukott elnöke Hadházyhoz vitte el a beteg macskáját. Vona azt mondta a lapnak, hogy azért vitte Anzsit épp Hadházyhoz, mert a hétvégét Szekszárdon, a szüreti fesztiválon töltötte, ahol egykori képviselőtársa praktizál.

„Anzsi szombat reggel furán viselkedett, elbújt, riadt volt, és nem evett. Felhívtam Hadházyt, aki aznap délig rendelt, de délutánra tudott nekünk időpontot adni” – mondta Vona. Tehát, egyértelműen azt nyilatkozta, hogy

Hadházy praktizál, miközben a vagyonnyilatkozata ennek az ellenkezőjéről szól.

Persze lehet, hogy 2020-ban már nem praktizált, de Vona 2019-es nyilatkozata szerint Hadházynak szabályos rendelése volt, tehát ekkor még igen.

Borítókép: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!