rendkívüli időjárás

2020.11.25. 22:20

Tízezreket evakuáltak Indiában egy ciklon miatt

A meteorológusok szerint a Nivar rendkívül heves esőzéseket és óránként 120-130 kilométeres sebességű szeleket válthat ki.

Tízezreket evakuáltak otthonaikból az indiai hatóságok azután, hogy a Nivar névre keresztelt ciklon szerdán elmozdult a Bengáli-öböl felől India délkeleti partjai felé – közölték tisztségviselők.

Az indiai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Nivar helyi idő szerint szerda éjfélkor vagy csütörtök hajnalban érkezik meg a Tamil Nádu állambeli Mamallapuram és Puduccseri szövetségi terület közé. Mamallapuram mintegy 60 kilométerre található Tamil Nádu székhelyétől, Csennaitól, India egyik legfőbb nagyvárosi területétől.

A meteorológusok szerint a „nagyon súlyos” Nivar rendkívül heves esőzéseket és óránként 120-130 kilométeres sebességű szeleket válthat ki, de akár óránként 145 kilométeres sebességű széllökéseket is. „Becslések szerint 125 ezer embert szállásoltunk el menedékhelyeinken szerda estére. Sokat közülük a hatóságok vittek oda, míg mások önként menekültek el otthonaikból a ciklonra vonatkozó figyelmeztetés hallatán” – mondta a dpa német hírügynökségnek telefonon a Tamil Nádu állambeli katasztrófavédelmi biztos, D. Dzsagannáthan.

Puduccseriben további kétezer embert szállásoltak el menedékhelyekre.

A helyi önkormányzatokat figyelmeztették, és óva intették a halászokat attól, hogy kihajózzanak a tengerre. Narendra Modi indiai miniszterelnök minden lehetséges támogatásról biztosította a helyi kormányzatokat.

Tamil Nádu állam vezetése lezárta a repülőteret szerda estétől csütörtök reggelig, és felfüggesztette a buszjáratok közlekedését – mondta Dzsagannáthan. Az NDTV indiai televíziós csatorna szerint a hatóságok leeresztették a felgyülemlett vizet a Csennaion kívüli Csembarambakkam nevű tóból.

Körülbelül ezer katasztrófavédelmi illetékest vezényeltek Tamil Náduba, Puduccseribe és a szomszédos Ándhra Prades államba, hadihajókat, repülőgépeket és mentőcsapatokat helyeztek készültségbe.

A Bengáli-öböl felett április és november között gyakran alakulnak ki ciklonok, amelyek széleskörű pusztítást visznek véghez és áradásokat okoznak az indiai partvidéken. Az Odisa nevű szuperciklon pusztításában 1999-ben mintegy tízezren vesztették életüket, és 15 millióan váltak hajléktalanná.

A térséget legutóbb sújtó, Amphanra keresztelt szuperciklon – amely végigsöpört a kelet-indiai partvidéken, köztük Kolkata városán és a szomszédos Bangladesen – pusztításában legalább százan vesztették életüket, és milliók maradtak áram nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!