Kémkedéssel vádolták

2021.08.11. 10:27

Tizenegy év börtönre ítéltek egy kanadai üzletembert Kínában

Börtönbüntetésre ítélték szerdán Kínában Michael Spavor kanadai üzletembert, akit egy másik kanadai diplomatával egy időben, 2018 végén vettek őrizetbe, nem sokkal az után, hogy a kanadai hatóságok Vancouverben amerikai kérésre letartóztatták a Huawei kínai óriásvállalat alapítójának lányát.

Spavort az északkelet-kínai Tantung bírósága 11 évi szabadságvesztésre, valamint 50 ezer jüan (2,3 millió forint) értékű vagyonelkobzásra ítélte kémkedés és államtitkok külföldre szivárogtatása vádjával egy öt hónapon át, zárt ajtók mögött folyó tárgyalás végén. Az ítélethirdetésen Dominic Barton, Kanada pekingi nagykövete is jelen volt – írta internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. Előtte Pekingben 25 ország ott állomásozó nagykövete találkozót tartott, egyes vezető diplomaták, köztük az Egyesült Királyság és Ausztrália nagykövete a kanadai külképviseleten várta az ítéletet.

Michael Spavort 2018 decemberében a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrig kanadai diplomatával egy időben vették őrizetbe az ország „nemzetbiztonságát fenyegető” cselekmények gyanújával. Néhány nappal korábban a kanadai hatóságok amerikai kérésre Vancouverben őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és telekommunikációs óriásvállalat globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát.

Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. A Huawei tagadja a vádakat. A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Peking részéről, és bár Kína nem kapcsolta össze Meng ügyét a kanadaiak letartóztatásával, korábban arra figyelmeztette Ottawát, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, ha nem engedik szabadon a Huawei alapítójának lányát. Meng kiadatási pere a múlt héten lépett utolsó szakaszába.

Spavort egy nappal azt követően ítélték el, hogy kedden a liaoningi bíróság elutasította Robert Lloyd Schellenberg kanadai állampolgár fellebbezését a rá kábítószer-csempészet vádja miatt kiszabott halálbüntetés ellen. Kanada pekingi nagykövete Schellenberg ítélethirdetésén is részt vett, azt követően pedig újságíróknak nyilatkozva elsődleges feladataként jelölte meg Spavor és Kovrig szabadon engedésének elérését, valamint annak kieszközölését, hogy Schellenberg kegyelmet kapjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!