Itt, a szomszédban

2020.11.22. 10:25

Titokzatos videó árulkodhat a bécsi terrortámadás részleteiről

A négy áldozatot követelő, november eleji bécsi terrortámadás után a rendőrség továbbra sem tudja, hogyan jutottak be a merénylő által használt fegyverek – köztük egy automata gépkarabély – Ausztriába, illetve hogy a támadó miként jutott el otthonából Bécs belvárosába. Az bizonyos, hogy nem használt tömegközlekedési eszközöket. Ezzel összefüggésben a rendőrség nagy erőkkel vizsgál egy videofelvételt.

Armed police officers stand guard before the arrival of Austrian Chancellor Kurz and President of the European Council to pay respects to the victims of the recent terrorist attack in Vienna, Austria on November 9,2020. (Photo by JOE KLAMAR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Joe Klamar

A rövid felvételen egy éjszakai autóút látható, valamint egy utas a térdei között ugyanolyan fegyverrel, mint amilyent a merénylő is használt a támadásban – írja a V4NA hírügynökség az ORF osztrák közszolgálati televízió szombati híradása alapján, amely szerint a rendőrség nyomozócsoportja nagy erőkkel vizsgálja a felvételt, próbálják kideríteni keletkezésének körülményeit és azt, hogy lehet-e köze a támadó Bécs belvárosába való eljutásához.

Egyelőre az sem világos, hogy ki ül az első utasülésen, illetve hogy a videót november 2-án vagy azt megelőzően rögzítették-e.

A rejtélyes felvételt a támadás után két WhatsApp csevegőcsoportban tették közzé, amelynek legalább egy tagja kapcsolatban is állhatott a merénylővel a bűncselekmény előtti hetekben. Az ORF magazinja szerint felmerül a gyanú, hogy ez az ember vezethette a videón látható – valószínűleg – BMW típusú gépkocsit is.

Az osztrák nyomozók szerint a merénylet elkövetője német és svájci iszlamistákkal is találkozott a nyáron az osztrák fővárosban.

Az észak-macedóniai albán családból származó, osztrák állampolgárságú Kujtim Fejzulai november 2-án megölt négy embert és további huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A rendőrök a férfit a helyszínen agyonlőtték. A támadást később az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért volt börtönben, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez.

Borítókép: Az áldozatok emlékére gyújtott gyertyák és gépfegyveres rendőrök a támadás helyszínén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!