Ország-világ

2021.10.01. 08:57

Társadalomkutató: népszerű a 13. havi nyugdíj

Tízből kilencen (87 százalék) egyetértenek a kormány 13. havi nyugdíj visszavezetéséről szóló döntésével – derül ki a Társadalomkutató kutatásából, amelyet az idősek világnapja alkalmából készített. A kutatásból az is kiderül, hogy politikai hovatartozástól függetlenül jelentős a magyarok egyetértése a kérdésben: a kormányfőkritikusok körében tízből heten egyetértenek (69 százalék), a kormányfőpártiak körében pedig közel teljes (96 százalék) a helyeslés a szépkorúak kiegészítő nyugdíjáról.

A koronavírus-járvány okozta válság hatására a kormány kiemelt feladatának tekinti az életszínvonal megőrzését, ezért a járvány időszaka alatt a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről döntött. Eredeti ütemezés szerint a teljes havi nyugdíj visszavezetését négy alatt tervezték, de Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedő gazdasági növekedése lehetőséget teremtett az intézkedés felgyorsítására, így a szépkorúak feltételezhetően már 2022-tól megkaphatják a teljes 13. havi nyugdíjat.

A jelentésből kiderül, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről szinte egyhangú a magyarok véleménye: tízből kilencen jó döntésnek tartják (87 százalék), míg mindössze a magyarok 7 százaléka nem támogatja a lépést. Politikai hovatartozástól függetlenül kedvező az intézkedés megítélése: még a kormányfőkritikusok körében is tízből heten (69 százalék) jó döntésnek gondolják az egyhavi plusznyugdíjat, a kormányfőpártiak körében pedig 96 százalékos az egyetértés a kérdésben. Természetesen a legnagyobb támogatása a célcsoportban, azaz a 60 évnél idősebbek között a legmagasabb (90 százalék), de még tízből nyolc (81 százalék) fiatal is egyetért a kormány nyugdíjrendezési szándékával.

Az eredmények alapján az is kijelenthető, hogy nem befolyásoló tényező a kérdésben a lakhely: a budapestiek 79 százaléka, a megyei jogú városban lakók 84 százaléka, az egyéb városban lakók 89 százaléka, a községekben élők 90 százaléka helyesli a nyugdíjasok anyagi megbecsülését. Az adatok alapján kijelenthető, hogy a kérdésről való vélekedés hídként köti össze a különböző társadalmi csoportokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!