érdekszférák ütközése

2019.08.21. 17:25

Tajvani fegyvereladás mélyítheti a kínai-amerikai konfliktust

Szankciókat helyez kilátásba Kína azokkal az amerikai vállalatokkal szemben, amelyek részt vállalnak a Tajvannak történő fegyvereladásokban – jelentette be szerdán a kínai külügyminisztérium.

Kína a leghatározottabban ellenzi a fegyvereladásokat Tajvannak, és tiltakozását fejezte ki emiatt az Egyesült Államoknak – derül ki a tárca közleményéből. Hozzáfűzték azt is: Kína minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédje saját érdekeit, akár büntetőintézkedéseket is bevezet az érintett amerikai vállalatokkal szemben.

Tajvan nem sokkal korábban mondott köszönetet az amerikai kormányzatnak egy újabb ajánlatért, amelynek keretében Washington 8 milliárd dollár értékben, összesen hatvanhat F-16-os vadászrepülőgépet adna el a szigetnek. Tajvan úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok ezzel az ajánlattal komoly bizalmat szavazott partnerének. Az ügylet segíteni fog fenntartani a békét a Tajvani-szorosban, illetve megvédeni a tajvani demokráciát – közölte Joseph Wu tajvani külügyminiszter.

Az F-16-osok eladásával kapcsolatos terv tovább fokozta az Egyesült Államok és Kína közötti feszültséget. Peking elítélte az amerikai ajánlatot, és felszólította Washingtont, hogy álljon el az üzlettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!