online találkozó

2020.10.26. 17:46

Szót kap Vidnyánszky Attila is az Európai Parlament SZFE-vitáján

Az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságában (CULT) kerül napirendre kedden a Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye.

A brüsszeli, de a vírus miatt lényegében távkapcsolattal zajló vita szereplői Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Upor László, a SZFE lemondott rektorhelyettese, illetve Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese lesz – számol be a Magyar Nemzet.

Az EP szakbizottsága a testület Zöld frakciójának kezdeményezésre vitatja meg az ügyet. Emlékezetes, korábban a CULT a Közép-európai Egyetem (CEU) és a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása miatt fogalmazott meg kritikát, a szakbizottság ezen véleménye pedig a 2018-as, a magyar jogállamiság helyzetét bíráló Sargentini-jelentésben is visszaköszönt – emlékeztet a lap.

Az SZFE-kérdésben az uniós intézményeknek egyébként nincs hatáskörük, noha az EU Alapjogi Chartája tartalmazza a művészet és a kutatás szabadságának követelményét.

Az ügyben a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői Mariya Gabrielnek, az Európai Bizottság oktatásért és kultúráért is felelős biztosának írtak levelet még szeptember elején, ebben azt panaszolták: a magyar kormány „meghódítja” a független művészeti, tudományos és oktatási intézményeket.

Az EP oktatási és kulturális szakbizottságának a Fidesz EP-képviselője, Bocskor Andrea az egyik alelnöke. A CULT-nak más hazai tagja nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!