veszélyes tartalék

2019.07.09. 21:40

Szíria továbbra is rendelkezhet vegyi fegyverekkel

A nyugati államok szerint erre egyre több bizonyíték van.

Fennáll annak a gyanúja, hogy a szíriai rezsim továbbra is rendelkezhet vegyi fegyverekkel – figyelmeztettek a nyugati államok a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának keddi ülésén.

Sabine Noelke, aki Kanada állandó képviselője az OPCW-nél, arról beszélt: egyre több bizonyíték van a szándékosan hamis bevallásra Szíria részéről, a lehetséges bizonyítékok megsemmisítésére, és annak riasztó valószínűségére, hogy Szíria továbbra is rendelkezik az „első kategóriába tartozó” vegyi anyagokkal. Az e kategóriában szereplő vegyi anyagok között van például a mustár- és szaringáz.

Egy OPCW-jelentés szerint az úgynevezett első kategóriába tartózó vegyi anyagok nyomait jegyezték fel egy szíriai kutatóközpontban. Egy értékelőcsoport pedig a megsemmisített gyártási eszközök és fegyverekben felhasználható vegyi anyagok maradványainak hiányát jegyezte fel, dacára annak, hogy a szíriai kormány ígéretet tett arra: megőrzi az ilyen jellegű bizonyítékokat a jövőbeni vizsgálatokhoz – áll a jelentésben.

Fernando Arias, az OPCW főigazgatója a végrehajtó tanácsnak azt mondta: Szíria megtagadta a belépést az OPCW egyik ellenőrétől.

Peter Wilson, Nagy-Britannia állandó képviselője az OPCW-nél, bírálta Szíria „teljes mértékben elfogadhatatlan” viselkedését. „Sajnálatos módon továbbra is nagyon valós a vegyi fegyverek használatának veszélye Szíriában” – tette hozzá.

Szíria 2013-ban csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez (CWC), amelynek értelmében köteles megsemmisíteni teljes vegyifegyver-készletét. Azóta azonban a vegyi fegyverekkel kapcsolatba hozható támadás is történt a háború sújtotta országban. A támadásokért a rezsimet és az ellenzéki harcosokat egyaránt felelőssé tették.

Szíria nem tagja az OPCW végrehajtó tanácsának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!