nagyszelmenc

2019.09.01. 19:33

Szili: Hosszú távon kell gondolkozni és akkor kell cselekedni, amikor lehet

A miniszterelnöki megbízott az ünnepélyes átadón felidézte az 1946-ban meghúzott új csehszlovák-szovjet határ által kettévágott település történetét.

Az óvodafejlesztési programmal a magyar állam egy Kárpát-medencei közös gondolkodást és cselekvést teremt meg a magyar nemzet jövőjéről – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a felvidéki Nagyszelmencen, ahol beszédet mondott a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében elkészült új helyi görög katolikus magyar óvoda átadásán vasárnap.

A túlnyomó többségében magyarok lakta kelet-szlovákiai településen tartott átadót szentmise előzte meg, Milan Chautur kassai görög katolikus püspök vezetésével. Ezután az óvoda épületét Kocsis Fülöp magyarországi görög katolikus érsek szentelte fel.

A miniszterelnöki megbízott az ünnepélyes átadón felidézte az 1946-ban meghúzott új csehszlovák-szovjet határ által kettévágott település történetét és sajátos helyzetét, illetve beszélt az óvodafejlesztési program célkitűzéseiről.

„Az új intézmény kárpótlás, gondoskodás, némi elégtétel azért, amit a nagyhatalmi politika miatt kellett elszenvednie ennek a községnek” – jelentette ki Szili Katalin. Hozzátette: a magyar állam támogatásával létrejött új óvodával Kelet-Szlovákia legmodernebb ilyen jellegű intézménye nyitja meg kapuját a településen.

„Hosszú távon kell gondolkozni és akkor kell cselekedni, amikor lehet” – hangsúlyozta Szili Katalin. Kiemelte:

az óvodafejlesztési programmal a magyar állam egy Kárpát-medencei közös gondolkodást és cselekvést teremt meg a magyar nemzet jövőjéről.

Óvodák és bölcsődék hálózata jön létre, amely egységesen a lehető legtöbb helyen biztosítja a legkisebbeknek is az anyanyelvi közeget a fejlődésükhöz és nevelésükhöz – mutatott rá a miniszterelnöki megbízott.

„Közös cselekvésünk iránya a nemzet megmaradása és erősítése” – szögezte le Szili Katalin. Rámutatott: ez csak akkor teremthető meg, ha az identitás megőrzése már a legalacsonyabb intézményi szinten biztosítva van. Hozzáfűzte:

a kormány átgondolt nemzeti stratégiával naponta bizonyítja, hogy az alaptörvényben megfogalmazott felelősségvállalás egymásért nem csupán üres óhaj, hanem cselekvő valóság.

Az új magyar óvodát Nagyszelmencen a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében nyújtott, 550 ezer euró összegű támogatásnak köszönhetően sikerült megépíteni. Az intézményt 40 kisgyermek befogadására tervezték, az idei oktatási évet tizennyolcan kezdik az új épületben.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program három ütemében 47,6 milliárd forintot fordítanak az óvodai és bölcsődei rendszer megújítására Kárpát-medence szerte. Ebből az összegből 13,1 milliárd forint jut a Felvidékre, ahol 155 egyházi, illetve önkormányzati fenntartású intézményt, óvodát és bölcsődét újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek.

A Felvidéken a program keretében már felújított intézmények száma százhúsz körül van, és ütemszerűen halad a teljesen újak építése is.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda és bölcsőde fejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!