Ország-világ

2020.06.23. 16:42

Szijjártó: már most is Európa élvonalába tartozik a magyar űrkutatás (videó)

„Vannak, akik csak legyintenek az űrkutatás hallatán. Ezt vehetjük tőlük tiszteletlenségnek is azon magyar szakemberekkel, kutatókkal, vállalatokkal szemben, akik már most is Európa élvonalába tartoznak ebben az iparágban” – mondta a Moszkvában tartózkodó és az orosz űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal is tárgyalást folytató Szijjártó Péter a közösségi oldalán közzétett videóban kedden.

A külgazdasági és külügyminiszter ebben arról tájékoztatott, hogy jelenleg is számos magyar-orosz űrkutatási projekt zajlik, és hogy az ezek keretében kifejlesztett eszközök mérési-kutatási céllal 2024-25-ben felkerülnek a Nemzetközi Űrállomásra.

„Az a célunk, hogy abban a csapatban, amelyik majd felviszi ezeket az eszközöket, legyen magyar űrhajós is”

- árulta el a tárcavezető, hozzátéve, erről politikai megállapodás van az oroszokkal, és most azért van Moszkvában, hogy a program részleteit is tisztázzák a felek.

Szijjártó Péter szerint 2024-25-re a magyar űrkutatás és a magyar űripar eljuthat arra a szintre, hogy nem csak eszközöket fejleszt majd, hanem egy nemzetközi csapat részeként magyar kutatóűrhajóst küldhet a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!