nemzetiségek jogtiprása

2018.06.18. 17:19

Szijjártó Péter: a migránsok ne legyenek fontosabbak, mint a kisebbségek

Magyarország elengedhetetlennek tartja és ezért felszólítja az Európa Tanácsot, hogy vegye komolyan az európai kisebbségek védelmének ügyét - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Strasbourgban.

Strasbourg, 2018. június 18. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Európa Tanács Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája hatálybalépésének 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián Strasbourgban 2018. június 18-án.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: KKM

Az Európa Tanács Kisebbségvédelmi Keretegyezmény és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája hatálybalépésének 20. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencián Szijjártó Péter hangsúlyozta, nem lehet, és elfogadhatatlan, hogy az európai adófizetők pénzéből fenntartott európai intézmények jobban aggódjanak a kontinensre illegálisan érkező, veszélyt hordozó bevándorlókért, mint azokért a nemzeti kisebbségekért, akik évszázadok óta itt élnek Európában. Nem lehet, hogy egy európai intézmény jobban aggódjon a magyar határ megvédésének hatékonyságát és a magyar emberek biztonságát elősegítő Stop Soros törvény miatt, mint azon kárpátaljai magyarok miatt, akiknek jogait Ukrajnában súlyosan megsértik – húzta alá a miniszter.

Kijelentette, az Európa Tanácsnak komolyan kell vennie azt, hogy Európában az egyik legfontosabb érték a kisebbségi jogok védelme.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy Ukrajnában a kárpátaljai magyarságot megillető, már létező kisebbségi jogokat vettek el egy parlamenti döntéssel. Noha az Európa Tanács szóban támogatásáról biztosította Magyarországot és a Velencei Bizottság ajánlásait, azok közül Ukrajna egyet sem hajtott végre. Sőt, a törvény végrehajtását már elkezdték dacára annak, hogy nincsen egyetértés az ukrán kormányzat és a magyar kisebbséget képviselő szervezetek között – mondta.

„Nem lehet, hogy egyes európai országok, amelyek tagjai az Európa Tanácsnak is, fittyet hányva a Velencei Bizottság véleményére, két lábbal tapossák a kisebbségi jogokat”

- fogalmazott.

Magyarország elvárása az Európa Tanáccsal szemben, hogy szerezzen érvényt a Velencei Bizottság korábban megfogalmazott javaslatainak és szorítsa rá arra Ukrajnát, hogy vonja vissza a magyar nemzeti közösséget hátrányosan érintő, a magyar kisebbség jogait súlyosan sértő intézkedéseket – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Aláhúzta, a Velencei Bizottság elvárásokat támaszt Magyarországgal szemben az egyelőre nem elfogadott, Magyarországot megvédeni akaró Stop Soros törvénnyel kapcsolatban, azonban egy már érvényben lévő ukrán törvénnyel kapcsolatban kevésbé aktív.

Szijjártó Péter hozzátette: a magyar kormány továbbra is mindent megtesz és minden támogatást megad annak érdekében, hogy a nemzeti kisebbségeket illető jogok védelme fontos európai politikaként érvényesüljön.

Borítókép: Szijjártó Péter beszédet mond Strasbourgban

Forrás: MTI Fotó: KKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!