illegális bevándorlás

2017.10.22. 08:08

Szijjártó: Brüsszel a menekültek betelepítésén dolgozik

Az Európai Parlament jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottságának döntése után senkiben nem lehet kétség, hogy létezik az a terv, amelynek alapján Brüsszel a menekültek betelepítésén dolgozik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A külügyminiszter közölte, olyan döntés született, amely több milliónyi illegális bevándorló előtt nyitja meg az utat Európa felé. (A dolog előzménye, hogy a szakbizottság csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszerről szóló dublini szabályozás reformtervezetét, amely a menekültügyi kérelmek gyorsabb elbírálására és szolidaritási alapon a felelősség tagállamok közötti kiegyensúlyozottabb megosztására irányul.)

Egy kötelező, vég nélküli, állandó és felső határ nélküli, kötelező elosztási kvótát akarnak bevezetni – tette hozzá.

Szijjártó Péter kijelentette: ezzel a döntéssel Európa biztonságának totális feladása történt, hiszen eddig legalább a szavak szintjén egyetértés volt abban, hogy az illegális és gazdasági bevándorlók, valamint a menekültek között különbséget kell tenni, mostanra viszont ez is megszűnt.

Emlékeztetett arra, az elmúlt két évben Európában 27 jelentős terrorcselekmény történt, amelyek 330 halálos áldozatot követeltek, és 1300-an sérültek meg.

„Márpedig ezek a terrorcselekmények közvetlen és szoros összefüggésben állnak az illegális bevándorlással, hiszen az illegális bevándorlás lehetőséget adott a terrorszervezeteknek arra, hogy a harcosaikat (...) elküldjék Európába” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter szólt arról is, az uniós tagállamok kormányfői nem engedhetik meg maguknak, hogy elszakadjanak a valóságtól, illetve a választói akarattól; nem csoda, hogy szerte Európában a polgárok egyre nagyobb mértékben utasítják el az illegális bevándorlást.

Fidesz: a javaslat a migránsok családegyesítését könnyíti

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Németh Szilárd Szijjártóhoz hasonlóan nyilatkozott, ő azonban azt is hozzátette:

A reformtervezet értelmében a családegyesítéshez az európai gyakorlattal ellentétben nem kellene igazolás, hanem „bemondási alapon” működne, és nemcsak egyenes-, hanem oldalági rokonokra is vonatkozna.

Azok, akik már Európában tartózkodnak, közölhetnék, kik a hozzátartozóik, akiket még várnak. A lehetőség ilyen kiterjesztésével akár harmincas csoportok is regisztrálhatják magukat – jegyezte meg.

Elmondása szerint a magyar parlament nemzetbiztonsági bizottságában a titkosszolgálatok már két éve arról adtak tájékoztatást nyílt jelentésekben, hogy egyetlen Magyarországra érkező menekült után további nyolc-tíz várható. A jelenleg javasolt könnyítéssel ez a szám húsz-harmincra emelkedhet, és ha ehhez hozzávesszük a kötelező kvótát is, akkor már egymilliónál jóval több bevándorló érkezik majd évente Európába – sorolta Németh Szilárd.

Leszögezte, hogy ez teljes egészében elfogadhatatlan, mint ahogyan a magyar ellenzék viselkedése is, amely szavai szerint minden kritika nélkül elfogadta a javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!