Ország-világ

2021.09.22. 19:07

Szánthó: Budapestre jöhetnek a legnagyobb kaliberű amerikai konzervatívok

A Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferencia az Egyesült Államokban a konzervatívok legfontosabb politikai rendezvénye, mondhatni, ez a republikánusok „seregszemléje”. Jövő tavasszal a magyar főváros ad otthont a rendezvénynek.

Former US President Donald Trump walks on stage before speaking at the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Dallas, Texas on July 11, 2021. (Photo by Andy JACOBSOHN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andy Jacobsohn

2022 márciusában Budapestre érkezik a Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferencia, amely az Amerikai Egyesült Államokban (USA) a konzervatív oldal legfontosabb politikai rendezvénye – jelentette be szerda délután Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igaztatója és Dan Schneider, az American Conservative Union (ACU) ügyvezető igazgatója – írja a Mandiner.

A sajtótájékoztatón aláírták azt a megállapodást is, amely a budapesti esemény megrendezésének alapdokumentumaként szolgál. Szánthó Miklós a sajtótájékoztatón arról beszélt, a CPAC olyan volumenű rendezvény, ahol az aktuális republikánus elnökök, volt elnökök – Ronald Reagantől kezdve – mindig felszólalnak.

Mint mondta, az amerikai és magyar konzervatívokat az óceán két partján a hagyományos értékek képviselete, a haza szeretete, a nemzet tisztelete, vagy épp a határok védelme tartja össze.

– Azonban

az az életmód, ami szerint hétköznapjainkat rendezzük, átfogó támadás alatt áll

– folytatta az Alapjogokért Központ vezetője, utalva az egyre inkább terjedő „trigger warningokra”, a „cancel cuture-re”, a „safe spacekre” vagy a genderideológiára.

Szánthó szerint a baloldali progresszív erők túltolják, életszerűtlen szituációkat szülnek, ezzel szemben lép fel természetszerűen egy „konzervatív reneszánsz, amit nevezhetünk akár ellenforradalomnak is”.

Hangsúlyozta, a jövő tavasszal rendezendő CPAC célja, hogy hidat képezzen az európai és az amerikai konzervatívok között.

„Meg akarjuk mutatni – amit a liberális erők mindig szkepszissel jegyeznek meg –, hogy a konzervatívok igenis együtt tudnak működni nemzetközi szinten is. (…) Ez a rendezvény is rámutat arra, hogy

Magyarország a konzervatív reneszánsznak a motorja.

Bízunk benne, hogy az első, Európában megrendezett CPAC nagyot fog szólni” – fűzte hozzá.

Dan Schneider a szerdai sajtótájékoztatón arról értekezett, Európában még azért nem rendeztek CPAC-et, mert nem voltak biztosak abban, hogy az az üzenet, amit képviselnek, biztosan eljut az érdeklődők felé. Az ACU ügyvezető igazgatója úgy véli,

Magyarország és Budapest kiváló helyszín lesz,

mert itt nem csupán őrizik a múltat, új dolgokat is kipróbálnak.

– Ezzel szemben a baloldal a rombolásban hisz, ennek pedig szörnyű következményei lesznek a társadalomra nézve – jegyezte meg.

A Mandiner érdeklődésére, hogy tudniillik van-e esély arra, hogy Donald Trump jövőre Magyarországra látogat, Szánthó Miklós úgy reagált: bár a CPAC még szervezés alatt van, de a cél, hogy sok országból invitáljanak Budapestre konzervatív politikusokat, tudósokat, újságírókat és influenszereket.

– Hogy kik fognak eljönni, az a következő hónapokban dől el, de mindenképp magasra fogunk lőni – tette hozzá.

 

Borítókép: Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke a CPAC idei, Dallasban tartott rendezvényén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!