Ország-világ

2020.08.26. 07:30

Szabályszerűen végzi a kontaktkutatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ

A Covid-fertőzöttek összes kapcsolatát felkeresik, és az előírt esetekben tesztelik is őket.

Mohács, 2020. május 12. Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szűrőprogramban a budapesti Semmelweis, valamint a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A járványügyi előírásoknak megfelelően végzi a kontaktutatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amely a Magyar Nemzetnek cáfolta a témában megjelent szkeptikus értesüléseket. Az új koronavírussal fertőzött páciensekkel kapcsolatba került személyeket a hatályos eljárásrendjük szerint keresik fel, és az előírt esetekben tesztelik is őket. A kutatást az illetékes kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya a rendőrséggel közösen végzi, majd az erről szóló jelentést küldik meg az NNK-nak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a lapnak eljuttatott tájékoztatásában cáfolta az új koronavírus fertőzöttjeinek kontaktkutatásával kapcsolatos szkeptikus hangokat. Mint írták,

téves az a gyakorta előforduló vélekedés, amely szerint a hatóságok nem végeznek megfelelő kontaktkutatást.

Az NNK hatályos eljárásrendje szerint a kontaktkutatást a pozitív eredményről történő értesülést követően meg kell kezdeni, amelyet minden esetben az illetékes kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya a rendőrséggel közösen végez, majd az erről szóló jelentést küldik meg az NNK-nak – reagáltak a lapnak.

A hatóságok – folytatták – a kontaktkutatás során

minden olyan személyt felkutatnak, aki Covid–19-cel fertőzött személlyel állt kapcsolatban, beleértve azokat is, akik jelenleg nem mutatnak tüneteket.

Sőt, azokat is megkeresik, akik pozitív koronavírustesztet mutató személyekkel a tünetek megjelenését megelőző két napban kerültek kapcsolatba. A tünetmentes, megerősített Covid–19-fertőzött személyek esetében az összes lehetséges kontakt felkutatása során a laboratóriumi mintavételezés időpontját kell figyelembe venni. A fertőzési kockázat függ az expozíció szintjétől. A kontaktok kitettségének megítéléséhez a magas és alacsony rizikójú kontaktust is meghatároztuk – írták.

A félreértések elkerülése érdekében arra is kitértek a tájékoztatásban, hogy a vírus örökítőanyagát kimutató, úgynevezett PCR-vizsgálat kizárólag a fertőzött páciensekkel kontaktusba került személyek esetében, valamint az egészségügyi ellátórendszerben, a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottaknál és gondozottaknál vagy a velük dolgozóknál kötelező. Az otthonában elkülönített, tünetmentes szoros kontaktnál nem muszáj ilyet végezni.

Hozzátették: járványügyi érdekből bármely tünetmentes személyt – aki valószínűsíthető vagy már megerősített Covid–19-fertőzöttel szoros kapcsolatba került –, járványügyi megfigyelés alá kell helyezni a betegségre jellemző tünetek esetleges megjelenésének azonnali észlelése miatt.

Borítókép: Mintát vesznek egy férfi orrnyálkahártyájáról a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!