Járvány

2021.06.25. 14:15

Sydney-ben megjelent a delta variáns

Lezárják az ausztráliai Sydney több körzetét pénteken a koronavírus fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt – jelentették be a helyi hatóságok.

A friss adatok szerint 22 új fertőzöttet jelentettek, ennek nyomán az Ausztrália legnépesebb városának számító Sydney négy körzetében rendeltek el korlátozásokat hét napra. A szigorítások értelmében az itt élők csak a legszükségesebb tennivalók – munkavégzés, bevásárlás, orvosi ellátás – miatt hagyhatják el otthonaikat.

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke elismerte, hogy a lezárások érzékenyen érintik az itt működő üzleteket, különösen a belvárosi kerületekben, ám leszögezte: a hétnapos korlátozásra éppen azért van szükség, hogy a hosszabb lezárásokat megelőzzék.

A hatóságok szerint a vírust a repülőtéren dolgozó egyik taxisofőr terjeszthette el: a férfit a tájékoztatás szerint nem oltották be, nem hordott maszkot, és valószínűleg egy külföldi járat légi személyzetétől kapta el a betegséget.

Az ausztrál orvosszövetség (AMA) aggodalmát fejezte ki az új fertőzöttek miatt, és szigorúbb korlátozásokat sürgetett. A szövetség elnöke, Omar Khorshid arra figyelmeztetett, hogy a járvány könnyen elszabadulhat, s emlékeztetett a tavalyi, melbourne-i fertőzéshullámra, amelynek több mint 800 igazolt halálos áldozata volt.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök máris bejelentette: elhalasztja július elejére tervezett ausztráliai látogatását.

A 26 milliós Ausztrália mostanáig sikeresen vette fel a harcot a járvány ellen, ám az oltási kampány lassan halad, egyelőre a lakosság alig negyede kapott oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!