Katasztrófa

2019.03.03. 11:27

Súlyos árvizek pusztítanak Afganisztán déli részén

Legalább húsz ember halt meg a dél-afganisztáni Kandahár tartományt sújtó árvizekben, mintegy kétezer víz alá került lakóházban keletkeztek károk – közölte szombaton az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

A hatóságok legalább tíz embert – köztük gyerekeket – eltűntként tartanak nyilván.

Az elmúlt harminc órában 97 milliméter csapadék hullott, és ennek következtében víz alá került a tartományi székváros, Kandahár egy része és több környékbeli körzet. A súlyos esőzések komoly károkat okoztak a kandahári infrastruktúrában. A hadsereget is bevetették a bajba jutottak megsegítésére, a katonák mintegy négyszáz családot mentettek ki légi úton az árvíz sújtotta területekről.

Abdul Hananan Monib kandahári helyettes kormányzó szerint az elmúlt hét év legsúlyosabb áradása ez.

A völgyekben fekvő afganisztáni településeken gyakoriak az árvizek a tavaszi esőzésekkor, illetve amikor hirtelen elkezd olvadni a hó a hegyekben.

Az OCHA összesítése szerint január elseje és február 12. között mintegy ötven ember vesztette életeket árvizekben Afganisztán északnyugati és középső részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!