Járvány

2020.06.13. 10:11

Soros pénzét furcsa cégeknek osztották le

A baloldali holdudvarhoz és furcsa cégekhez került az a pénz, amelyet a spekuláns elméletileg a járvány elleni védekezésre juttatott a fővárosnak.

A nulla alkalmazottal, nulla árbevétellel, weboldallal és e-mail-címmel sem rendelkező Rotatech Holding Kft. mintegy 211,75 millió forintért szállíthat FFP2-es maszkokat a főváros számára. Egy rendezvényszervező cég 247,5 millió forint plusz áfára kapott megbízást másfél millió sebészi maszk beszerzésére. A szárazföldi személyszállításban jeleskedő EU Buses.eu Kft. pedig 35 ezer maszk beszerzésére kapott megrendelést – írja a Magyar Nemzet.

Soros eredetileg egymillió eurót ajánlott fel a fővárosnak, ám Karácsonyék végül másfél millió dollárt kaptak.

A nagy volumenű maszkbeszerzések kapcsán a lap kérdéseket küldött a Városháza sajtóosztályának, valamint az érintett cégeknek, ami egyes esetekben nem bizonyult egyszerűnek. Karácsonyék 250 ezer FFP2-es maszk leszállítására szerződtek le a Rotatech Holding Kft.-vel 211,75 millió forintért. Az Opten cégadatbázisban a kft. elérhetőségeként a [email protected] e-mail-cím van megadva, ám ide ­hiába küldték a kérdéseket, a cím nem található vagy nem tud leveleket fogadni. A Magyar Nemzet főként arra volt kíváncsi, hogy

az érdi cég és Török Zsolt ügyvezető hogyan került a fővárosi vezetés látóköré­be, hiszen a Rotatech 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban nullaforintos árbevételt produkált, a cégnek se bejelentett alkalmazottja, se weboldala nincs az elérhető adatok szerint.

A fővárosi egészségügyi beszerzések legnagyobb nyertese a Business ­Rally Hungary Kft. lett, amely mintegy másfél millió sebészi maszkot szállíthat le 247,5 millió forint plusz áfa értékben. Ezzel az összeggel a cég szinte megduplázza 2018-as árbevételét, amennyiben idén is hasonló forgalma lesz. Ami különös, hogy a Business Rally honlapja és az Opten adatbázisa szerint a cég arculattervezéssel, marketinggel, szoftverfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozik. Igaz, a társaság honlapján a „­Híreink” menüpontban felhívják a figyelmet, hogy szájmaszkokat és KN95 maszkokat importálnak, bár

a gyógyászati termékek kereskedelme nincs feltüntetve tevékenységi körükben.

Kisebb közbeszerzést nyert el az EU Buses.eu Kft., egy családi vállalkozás, amelynek fő tevékenysége a személyszállítás. A vállalkozás március ­31-én vette fel tevékenységi körébe a gyógyászati termékek kiskereskedelmét, és már március 23-án alá is írták a sebészi maszkok szállításáról szóló szerződést.

Több mint 300 millió forint került a Corden International Kft.-hez, valamint Székely Tamás, Gyurcsány és Bajnai egészségügyi miniszterének cégéhez, a Kelen Kórház Kft.-hez, amelyektől vírusteszteket vásároltak Karácsonyék. Habár mindkét cég kötődik a szocialista holdudvarhoz, legalább a piacon ismert egészségügyi vállalkozásokról van szó.

Karácsonyék a járványhelyzetre tekintettel a beszerzési eljárás mellőzése mellett döntöttek a szerződéskötések kapcsán, amelyre a rendkívüli helyzetben törvény adta lehetőségük volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!