támadások

2017.08.22. 22:26

Sokkal véresebb merényletre készültek a barcelonai terroristák

Eredetileg nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készültek elkövetni a barcelonai és a cambrilsi merényletekért felelős terroristasejt tagjai – ismerte be a spanyol központi büntetőbíróságon (Audiencia Nacional) tett vallomásában az egyik őrizetbe vett tag.

A tényt a csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merénylet előtti éjszaka, az alcanari házrobbanásban megsérült, majd azt követően negyedikként őrizetbe vett Mohamed Houli Chemlal erősítette meg a bíróságon. Chemlal helyi idő szerint kedd reggel, a további három gyanúsítottal együtt érkezett meg a központi büntetőbíróságra.

Magánzárkában a gyanúsítottak

Bírósági források szerint Houli egy órán keresztül beszélgetett az ügyben eljáró Fernando Andreu bíróval, akinek minden kérdésére válaszolt, és megerősítette azt, amit korábban a katalán rendőrségnek (Mossos) is mondott: a csoport eredetileg egy nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készült elkövetni, valamint azonosította a sejt összes tagját.

A többi gyanúsított viszont tagadta, hogy köze lett volna a merényletekhez.

Az ügyészség kezdeményezte az őrizetbe vett négy személy előzetes letartóztatásba helyezését, óvadék nélkül és magánzárkákba. A bíró később el is rendelte a négy gyanúsított előzetes letartóztatását.

A merényletek összefüggenek

Eközben Marokkóban a biztonsági erők tagjai a merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vettek egy férfit, aki butángázpalackokkal dolgozott, és feltételezett lakótársa volt Junesz Abujakubnak, a gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjének. Ő a harmadik ember, akit a barcelonai és cambrilsi terrortámadásokkal kapcsolatban vettek őrizetbe. Egy másik marokkói állampolgárt korábban az észak-marokkói Nadorban fogtak el, miután a csütörtöki merényleteket éltette a közösségi oldalakon, illetve utalásokat tett arra, hogy merényletet készül elkövetni Spanyolország marokkói nagykövetsége ellen.

Múlt szombaton pedig az északkelet-marokkói Oujda városában azért vettek őrizetbe egy férfit, mert a merényleteket megelőzően napi kapcsolatban állt Moussa Oukabirral, a Cambrilsban péntek hajnalban lelőtt terroristák egyikével.

Vasárnap Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök bejelentette, hogy az említett alcanari házban a rendőrség 120 butángázpalackot talált, amellyel a terrorsejt számos pokolgépes merényletet akart előkészíteni. A Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában – hangoztatta Trapero.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 14-en haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük sok külföldi. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt.

Mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket – mondta később Trapero. A 15 ember életét követelő barcelonai és cambrilsi merényletekért felelős terrorsejt négy tagját vették őrizetbe, nyolcan viszont halottak: öttel a rendőrség végzett Cambrilsban, ketten pedig, köztük a terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, a barcelonai merényletek előestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét hétfőn lőtték agyon Subirats településen.

(Borítókép: AFP PHOTO / Josep LAGO)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!