bűnügy

2019.04.01. 19:04

Síndarabot akart lopni egy amerikai férfi az egykori auschwitzi náci haláltábor területéről

A tettes beismerte bűnösségét és jelenleg szabadlábon várja a fejleményeket.

A vasúti sín egy darabját próbálta meg ellopni egy amerikai turista a hét végén az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs és megsemmisítő tábor területéről.

A dél-lengyelországi Oswiecim rendőrségének szóvivője, Malgorzata Jurecka szerint a 37 éves férfi ellen vádat emeltek kulturális jelentőségű tárgy ellopásának kísérlete miatt. Tettéért akár tíz év börtönbüntetést is kaphat.

Jurecka szerint a férfi beismerte bűnösségét és jelenleg szabadlábon várja a fejleményeket.

Az auschwitzi emlékmúzeum munkatársa, Pawel Sawicki elmondása szerint az intézmény biztonsági őrei figyeltek fel a férfira, aki megpróbálta elmozdítani a történelmi jelentőségű vasúti pálya egy fémdarabját, majd értesítették a rendőrséget.

Az elmúlt években az emlékhely többször is vandalizmus áldozata lett, és nem egyszer megpróbáltak lopni a területéről.

A leghírhedtebb eset 2009-ben történt, amikor ellopták A munka szabaddá tesz (Arbeit macht frei) feliratú táblát a bejárati kapu tetejéről. A táblát később darabokra vágva találták meg, ám helyreállították és azóta védett helyen őrzik. A helyére másolatot tettek ki.

A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a nácik által létesített auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban mintegy 1,1 millió embert, többségében zsidókat öltek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!