Ország-világ

2020.08.01. 07:32

Sérti a szólásszabadságot a Facebook cenzúrája

Az adatvédelmi hatóság elnöke javaslatot tett arra, hogy a kormány alkosson jogszabályt a közösségi médiáról.

(FILES) In this file photo taken on October 23, 2019 a giant digital sign is seen at Facebook s corporate headquarters campus in Menlo Park, California. - Facebook on July 31, 2020 added licensed music videos to the social network in the US, challenging YouTube for the attention of online audiences. Facebook said users will be able to "come together" around official music videos, with the promise of premier content from J. Balvin, Karol G, Sebastian Yatra, and other artists. (Photo by Josh Edelson / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Josh Edelson

A szólásszabadságot és az információáramlást sérti a Facebookon hullámszerűen bekövetkező indokolatlan személyes profilfelfüggesztés gyakorlata. Szakértők szerint szükség lenne a közösségi oldal szabályozására magyar jogszabályokat alkotni, viszont olyan adatvédelmi kérdésekben, mint a személyes okmányok bekérése, a magyar hatóságoknak nincs mozgástere – írja a Magyar Nemzet.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke javaslatot tett arra, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát. Simon János politológus a lapnak arról beszélt, hogy egy politikai kampányban elkövetett letiltáshullámmal a Facebook tulajdonosa erős befolyással bír a választás kimenetelére.

A nyár folyamán immár a második személyes profilfelfüggesztési hullám söpört végig a Facebookon. Tömegével, indokolatlanul, szűrés nélkül függesztett fel a Facebook személyes profilokat, amelyeket

csak a személyi igazolványról készült fotó elküldése után, napokkal később oldottak fel.

A felfüggesztések gyakorlata aggályos, hiszen gátolja a szabad véleménynyilvánítást, az információáramlást és egyes helyeken a munkavégzést is. Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy mi állhat az újabb letiltási hullám mögött. Az viszont érdekes, hogy az időpont egybevág Donald Trump amerikai elnök azon felvetésével, hogy a koronavírus miatt el kellene halasztani az őszi amerikai elnökválasztást.

Simon János politológus szerint a Facebook hullámszerű felfüggesztéseinek valódi okairól egyelőre találgatások folynak, de az mindenképpen egyértelmű, hogy a Facebooknak nagy szerepe van a közvélemény formálásában, mert az oldalt a legkisebb településeken is elérik. A politológus kijelentette: aki a Facebookot uralja, pont olyan, mint aki televíziós csatornák felett rendelkezik.

„A politikai kampányokban a mobiltelefonok szerepét átvette a Facebook, korábban az sms-eknek volt nagy szerepe, most a közösségi médiának. Ha a politikai kampány hajrájában a személyes profilokat tömegesen letiltják,

megbéníthatják a kormányzati erőt, és erre komoly esély is van a következő választáson”

– hívta fel a figyelmet Simon János. A politológus régóta szorgalmazza, hogy a visegrádi országok fogjanak össze, és alkossanak meg egy új közösségi felületet, hogy az információáramlás ne csak a Facebookon keresztül működhessen.

„A szólásszabadság és az információáramlás szempontjából is kifogásolható gyakorlat a profilok ideiglenes felfüggesztése, az egyenlő jogokat minden téren meg kell adni. Vizsgálni kell a Facebook szabálytalan eljárásait, és alternatívákat kell keresni” – mondta el a lapnak Simon János.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke új jogszabályok megalkotására tett javaslatot az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén. Péterfalvi Attila szerint a magyar gyakorlatot figyelembe véve

aggályos az okmánymásolás, ami az adatvédelmi szabályzat elveivel és a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával is ellentétes.

„Túlzónak tartom ezt a gyakorlatot, de a Facebookra nem a magyar szabályok, hanem egységes európai szabályozás vonatkozik. A magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot. Viszont az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására” – mondta el Péterfalvi. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke arról tájékoztatott, hogy Varga Judit igazságügyi miniszer létrehozta a Digitális Véleményszabadság munkacsoportot. Ennek ülésén felvette, hogy

a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia.

„Azt a javaslatot tettem, hogy létre kellene hozni egy magyar hatósági eljárást, amelynek során a magyar hatóság kötelezi a Facebookot az indokolatlan letiltások felülvizsgálatára, hogy a véleménynyilvánítás valóban szabad maradjon” – közölte Péterfalvi Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!