elégedetlenség

2019.10.02. 16:36

Rendőrök ezrei tüntettek Párizsban

A kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, valamint a jobb munkakörülményekért vonultak utcára a rendfenntartók.

A francia fővárosban tartott „harag menetén” a szervezők szerint a rendvédelmi hatóság mintegy 22 ezer tagja vett részt. A megmozdulásra a nagyobb rendőrszakszervezetek közösen szólítottak fel, amire 2001 óta nem volt példa.

A plakátokon a többi között „Állítsátok meg az öngyilkosságokat” és „A rendőrséget támadják” feliratokat lehetett látni. Egy további transzparensen pedig azt lehetett olvasni, hogy „Ha az Amazon (csomagküldő szolgálatnak) olyan autói lennének, mint a rendőrségnek, egy küldemény sem kapnának meg a címzettek”.

„Azért vonultunk az utcákra, hogy a munkakörülményeinkért harcoljunk és tiszteletet tanúsítsunk kollégáink felé, akik öngyilkosságot követtek el” – mondta egy 24 éves párizsi rendőr. Az idén ötven kollégája vetett véget önkezűleg életének, többen, mint a tavalyi év egészében. Válaszul a kormány április végén arra kényszerült, hogy egy új alakulatot létesítsen az öngyilkosságok megelőzésére.

Christophe Castaner belügyminiszter egy interjúban úgy fogalmazott, hogy megérti a rendőrök aggodalmait. Hozzátette: a rendőrség költségvetését mintegy 5 százalékkal kívánják emelni jövőre, s további 1400 fővel bővítenék a fegyveres testületet.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyzi, hogy a francia rendőrség reménytelenül túlterhelt. 2015 óta a sorozatos iszlamista támadások, emellett a tavaly novemberében kezdődött kormányellenes sárgamellényes tüntetők erőszakba forduló megmozdulásai okoznak nehézséget a rendvédelmi szerveknek.

A rendőrök tiltakozó menetét egyébként sárgamellényes aktivisták követték figyelemmel a párizsi Bastille téren. Mint mondták, arra szerettek volna emlékeztetni jelenlétükkel, hogy „a tíz hónapja tartó tüntetéseiken rendőrségi erőszak is történt”. Az aktivisták felidézték, hogy több tucat olyan esetet dokumentáltak, amelyekben emberek súlyos sebesülést kaptak – részben a szemükön – gumilövedékektől. A vitatott lőszert Franciaországban bevethetik tömegoszlatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!