nagy a baj

2020.04.29. 13:46

Rendkívüli szárazság van Csehországban

Áprilisban a földalatti természetes vízforrások mintegy 80 százaléka a kiszáradással küszködött.

Rendkívüli szárazság sújtja Csehországot. Áprilisban a földalatti természetes vízforrások mintegy 80 százaléka a kiszáradással küszködött – jelentette ki Richard Brabec környezetvédelmi miniszter szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

A szakminiszter „katasztrofálisnak” minősítette a helyzetet és megjegyezte: a mai helyzet jóval rosszabb, mint azokban az években, amelyeket utólag nagyon száraznak minősítettek a szakértők.

Richard Brabec rámutatott: a helyzetet jól illusztrálja, hogy például a Moldva vize Prágában a sokéves átlag 22 százalékán, északabbra Ústí nad Labemben pedig 28 százalékán van. A dél-morvaországi Morava folyóban a vízmennyiség a szokásos átlag 23 százaléka jelenleg. „Ezek a paraméterek rosszabbak, mint az utóbbi időszak legszárazabbnak tartott évében, 2018-ban” – jegyezte meg a tárcavezető.

Az InterSucho projekt kertében készített tanulmány szerint Csehországban gyakorlatilag 2015-től van rendkívüli szárazság, és ma még nem tudni, hogy ez a helyzet mikor ér véget.

A környezetvédelmi tárca május 12-re országos tanácskozásra hívta meg Prágába a régiók és a települések képviselőit, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján megvitassanak és kialakítsanak egy válság-forgatókönyvet.

A szárazság elleni harcra tavaly a környezetvédelmi tárca több mint kétmilliárd koronát (27 milliárd forint) fordított, az idén erre a célra 2,5 milliárd korona ( 40,5 milliárd forint) áll rendelkezésre, míg további 3,5 milliárd koronáról (47,25 milliárd forint) még folynak a tárgyalások a pénzügyminisztériummal. Ezekből a pénzalapokból különböző helyi projekteket lehet megvalósítani.

A környezetvédelmi tárca eddigi négyzetméterenkénti 500 koronáról (6750 forint) 800 koronára (10 800 forint) emeli a városi „zöldtetős” projektek támogatását – közölte a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!