népszerű célpont

2017.12.28. 16:44

Rekordot döntött a szlovén turizmus

Rekordot döntött idén a szlovén turizmus: novemberig 4,4 millió belföldi és külföldi vendég összesen 11,3 millió vendégéjszakát töltött el az országban – közölte Maja Pak, a szlovén turisztikai szövetség elnöke csütörtökön.

A külföldi turisták 15 százalékkal, míg a belföldi turisták 4 százalékkal több éjszakát töltöttek el Szlovéniában, mint tavaly ugyanezen időszakban.

A 3,2 millió külföldi turista közül legtöbben Ausztriából (19 százalék) érkeztek, őket az olaszok (18 százalék), a németek (8 százalék) és a horvátok (7 százalék ) követték.

Pak kiemelte: a rekordszámú turista annak köszönhető, hogy a kormány az idén kétszer annyi támogatást nyújtott a turisztikai szervezeteknek, mint tavaly, és jövőre is növelte a költségvetést. Ennek nyomán 400 külföldi szakújságírót láttak vendégül, ami segített abban, hogy népszerűbbé váljon Szlovénia, Melania Trump szülőhazája.

„Külföldi médiumok soha korábban nem írtak ennyit és ilyen pozitívan Szlovéniáról” – mondta, majd hozzátette: az ország felismerhetővé és népszerű idegenforgalmi célponttá vált a világban, amivel korábban nem dicsekedhetett.

„Szlovénia magasan az európai átlag felett teljesített” – hangsúlyozta Pak. Számításai szerint az év végére az eltöltött vendégéjszakák száma eléri a 12 milliót, az általános forgalmi adón keresztül a turizmusból befolyt összeg pedig a több mint 270 millió eurót.

A legtöbb turista az ország belsejébe látogatott, nem a tengerpartra, ahol a vendégéjszakák száma alig haladja meg a Ljubljanában eltöltött vendégéjszakák számát. A szlovén főváros azért is vonzza a külföldi turistákat, mert 2016-ban elnyerte az Európa Zöld Fővárosa címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!