Ország-világ

2021.03.02. 19:56

Ráébredhetett Fekete-Győr, el is ítélheti a bíróság

A Momentum elnöke elbagatellizálja a rendőrök füstgránáttal való megdobálását.

Fekete-Győr András a Momentum elnöke fotó:

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Fekete-Győr András a bírósági perében már csak olcsó füstgyertyáról beszél, amit két rendőrsorfal közé „ejtett”, holott videófelvétel bizonyítja, hogy célzottan füstgránátot hajított a rendőrökre. A Momentum elnöke állítja, mindig vállalja a felelősséget tetteiért, ezúttal azonban úgy tűnik, hogy mégsem – számol be a Magyar Nemzet.

Megszeppent első bűntényesekre jellemző testtartással ült a vádlottak padján Fekete-Győr András, a Momentum elnöke párt- és tettestársával, Szarvas Koppány Bendegúzzal együtt. A vád lényege szerint 2018-ban a Kossuth téren demonstráció címén füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, Szarvas még dulakodott is, és gázspray-vel adott nyomatékot indulatainak. Ő a tárgyaláson legalább nem akarta elbagatellizálni a történteket, bár azt vitatta, hogy bűncselekményt követett volna el – részletezi a portál.

A pártelnök azonban a korábbi ígérete ellenére sem vállalta tette következményeit. A bizonyítási eljárás első napján is kijelentette: politikusként éppúgy, mint állampolgárként, vállalja a felelősséget minden tettéért, de szerinte az ügyészség vádja nevetséges.

– Semmilyen bűncselekményt nem követtem el, magatartásom nem volt erőszakos, és nem akadályoztam a rendőröket a munkájuk végzésében – mondta.

A vád szerint Fekete-Győr lila füstgránátot dobott a Parlamentet védő rendőrsorfalra, a füsttel akadályozva látásukat, mozgásukat. A vádlott Momentum-pártelnök korábban néhány forintért kapható füstgyertyáról beszélt. A tárgyaláson pedig ügyészi kérdésre felelve először tartotta magát ahhoz, hogy „háromszoros ejtő mozdulattal” juttatta a sorfal közé a szerinte füstgyertyát, azonban mikor az ügyész közbekérdezett. honnan tudta biztosan, hogy senkit nem talál el vele, azt válaszolta: „Célzottan a sorfal mögé dobtam.” Egyébként Fekete-Győr feltűnően feledékeny, hiszen nem sok mindenre emlékszik, állítása szerint elragadta a hangulat – számol be részletesen a Magyar Nemzet.

A mások mellett Gyurcsányékkal és a Jobbikkal is szövetséget kötő liberális párt elnöke a tárgyalótermet összetévesztette egy politikai nagygyűlés helyszínével, hiszen védekezésként vagy inkább elterelő jogi manőverként kiadós orbánozással kezdte mondandóját, ám a bírónő rápirított, hogy politikamentes tárgyalást szeretne. A bosszúkormányzást meghirdető Momentum miniszterelnök-jelölt jelöltje ezután a hozzá intézett kérdések legtöbbjére nem tudott válaszolni. Annyit mondott, hogy voltak a tüntetőknél pirotechnikai eszközök, de arra már nem emlékezett, ő konkrétan kitől kapta azt a füstgránátot, amit aztán a rendőrökre dobott – írja a portál.

Fekete-Győr András egyébként jogász végzettségű, igaz, szakmájában csak elenyésző időt dolgozott, ám képzettségéből fakad, hogy legkésőbb a tárgyaláson megérthette: a bíróság végül el is ítélheti. Ezért ülhetett láthatóan megszeppenve a tárgyalóteremben – értékeli a lap.

Az ügyben május 12-én folytatódik a bizonyítási eljárás.

Borítókép: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke 2020. március 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!