együttműködés

2021.02.11. 09:43

Ráduly Istvánt jelöli prefektusnak az RMDSZ háromszéki szervezete

Uzon polgármesterének jelölésével a szakmai vonalat szeretnék visszahozni, hogy a prefektúra olyan intézmény legyen, amely az önkormányzatok partnere.

Ráduly Istvánt, Uzon község polgármesterét jelöli Kovászna megye prefektusának a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezete.

A jelölésről a szervezet állandó tanácsa döntött szerda délután többségi szavazattal – közölte az RMDSZ-szervezet. A döntést Tamás Sándor, a szervezet elnöke azzal indokolta, hogy az elmúlt években jelentősen megromlott a viszony a székelyföldi önkormányzatok és a prefektus intézménye között, sőt, úgy lehet tekinteni, hogy a prefektusi hivatal a székelységet érő támadások háttérintézménye lett.

„Ráduly István jelölésével a szakmai vonalat szeretnénk visszahozni, hogy a prefektúra olyan intézmény legyen, amely az önkormányzatok partnere, amelynek fő célja nem a gáncsoskodás, hanem az együttműködés és az építkezés” – idézte Tamás Sándort az RMDSZ közleménye.

A politikus arra utalt, hogy Kovászna megye prefektusai indították el az első pereket azért, hogy távolítsák el a székely zászlót az önkormányzati épületekről, az első célpont pedig éppen Uzon község és Ráduly István polgármester volt. Ráduly Istvánnak hosszas pereskedés után 2014 januárjában kellett eltávolíttatnia a székely zászlót a Brassó-Bákó országút melletti nagyközség polgármesteri hivataláról.

Az 52 éves polgármester jogászi végzettséggel rendelkezik, vidékfejlesztésből és turizmusból doktorált, a Babes-Bolyai Tudományegyetem óraadó tanára. Uzon községet 2004 óta vezeti, és közben megszerezte a kiemelt köztisztviselői státust is.

Ráduly István elmondta: azt tekinti céljának, hogy javítson a prefektus intézménye és az önkormányzatok viszonyán, és növekedjen a kormánynak alárendelt Kovászna megyei intézmények hatékonysága.

A koalíciós egyezség nyomán az RMDSZ öt erdélyi megyében állíthat prefektust, és tizenegy megyébe alprefektust. A tisztségeket kormányrendelettel politikai tisztségekké alakították. Az RMDSZ megyei szervezetei az elmúlt napokban több jelöltet is megneveztek a tisztségekre.

Kolozs megyében Tasnádi Szilárd jogász, Szilágy megyében Dari Tamás főtanfelügyelő-helyettes, Arad megyében Tóth Csaba jogász, Kovászna megyében pedig Ráduly István az RMDSZ prefektusjelöltje. A Szatmár megyei RMDSZ-szervezet még nem nevezte meg jelöltjét. A prefektusok kinevezéséről a kormány dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!