Járvány

2020.02.02. 08:50

Prága nem tud humanitárius segélyt nyújtani Kínának

Kína az Európai Uniótól is segítséget kért, Brüsszel pedig a vészhelyzeti koordinációs központon keresztül a tagállamokhoz fordult, akik eddig 12 tonna védőfelszerelést ajánlottak fel.

Csehország nem tud eleget tenni annak a kínai kérésnek, hogy nyújtson humanitárius segítséget Kínának a koronavírus-járvány miatt – közölte szombaton újságírókkal Prágában Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Babis ezt azzal indokolta, hogy a cseh tartalékokat a csehek számára tartják fenn. Csang Csien-min prágai kínai nagykövet pénteken fordult Eva Gottvaldova cseh tiszti főorvoshoz azzal a kéréssel, hogy Csehország fontolja meg, hogy tud-e segítséget nyújtani Kínának.

Babis közölte, hogy a cseh hatóságok ellenőrizék a készleteket, hogy Kínának mire lehet szüksége, és arra jutottak, hogy nem tudnak segíteni. A héten az eszközöket kezelő hatóság arról adott tájékoztatást, hogy több ezer maszk, kesztyű, védőruha és -szemüveg van raktáron, de ezt elsősorban a csehek számára tartják fenn.

Babis ugyanakkor bejelentette, hogy arra kérik a humanitárius szervezeteket, hogy kezdjenek adománygyűjtésbe, hogy így segítsenek a kínai hatóságoknak.

Csehországban egyelőre egyetlen fertőzöttet sem találtak, viszont egy pénteki felmérés azt mutatta, hogy a csehek döntő többsége tart attól, hogy a vírus bejut az országba. Csehország 5 állampolgárát szállítja haza soron kívül Kínából vasárnap éjjel a járvány miatt, akiket egy prágai kórházban fognak megvizsgálni, majd karanténba helyezik őket.

Kína az Európai Uniótól is segítséget kért, Brüsszel pedig a vészhelyzeti koordinációs központon keresztül a tagállamokhoz fordult, akik eddig 12 tonna védőfelszerelést ajánlottak fel – közölte szombat este az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy a szállítmány már úton van Kínába.

A közép-kínai Vuhanból indult koronavírus világszerte mintegy 11 900 embert fertőzött meg, és Kínában eddig 259 ember életét oltotta ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!