háború tépázta ország

2021.05.13. 16:22

Pokolgépek végeztek több civillel Afganisztánban, az életbe lépett tűzszünet első napján

Legalább tizenegy civil vesztette életét négy pokolgépes támadásban csütörtökön Afganisztánban, a ramadán végét jelző háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére életbe lépett tűzszünet első napján – közölték helyi tisztségviselők.

Közvetlen összecsapásokról a kormányerők és a radikális iszlamista tálib lázadók között egyelőre nincsenek értesülések. Mindemellett az útszéleken kihelyezett robbanószerkezetek további áldozatokat követelnek a háború tépázta országban.

Az egyik ilyen pokolgép Kandahár tartomány Pandzsvai körzetében robbant egy autó mellett megölve annak öt utasát. Egy másik körzetben két gyerek halt meg és három felnőtt megsebesült egy taxiban, mert egy robbanószerkezet működésbe lépett a jármű közelében. Gazni tartományban szintén két ember vesztette életét egy hasonló incidensben.

Kunduz tartományban pedig egy robbanószerkezetet erősítettek egy járműre, ami felrobbant két civilt rántva a halálba és tíz embert megsebesítve.

A tálib lázadók a múlt héten közölték, hogy az ünnep idejére leteszik a fegyvert, és erre válaszul Asraf Gáni afgán elnök is utasította a kormányerőket a tűzszünet betartására, továbbá „állandó” fegyvernyugvásra kérte az iszlamistákat.

A tűzszünet életbe lépése előtti napokban heves harcokról érkeztek hírek több tartományból.

Tavaly szeptemberben béketárgyalások kezdődtek a radikálisok és Kabul között, de megrekedtek. Megfigyelők szerint a közelmúltbeli támadások a tálibok évenkénti offenzívájának csupán a kezdetét jelzik. Fokozódhatnak a támadások azután, hogy az amerikai és NATO-csapatok teljesen kivonulnak az országból szeptember 11-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!