Ország-világ

2020.09.28. 19:09

Pesty László: megnöveljük a székely lobbi súlyát Brüsszelben

A kampányfőnök Erdélyben járva a polgári kezdeményezés aláírására buzdította a székelyeket.

Sepsiszentgyörgy, 2019. október 28. A Székelyföld autonómiájáért tartott õrtûzgyújtás résztvevõi a Sepsiszentgyörgy melletti Pacé-dombon 2019. október 27-én. Ezen a napon több mint nyolcvan székelyföldi településen gyújtottak õrtüzet a székelyföldi autonómiaigény jeleként a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezésében. MTI/Kátai Edit

Forrás: MTI

Fotó: Kátai Edit

Demonstrálni akarjuk, hogy a székely ügy mögött jelentős lobbierő és politikai szándék van – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Pesty László.

Az Írdalá.hu székely petíció kampányfőnökével a Magyar Nemzet annak apropóján beszélgetett, hogy Erdélyben járva a polgári kezdeményezés aláírására buzdította a székelyeket.

Milyen tapasztalatokat szerzett székelyföldi körútja során? Miért tartotta szükségét annak, hogy Székelyföldön is a petíció aláírására buzdítsa az embereket?

Szükségét éreztem, hiszen a nyári ígéretünknek megfelelően nem pusztán annak kell eleget tennünk, hogy egymillió aláírást gyűjtsünk össze hét uniós országban, hanem még háromban, tehát összesen tíz tagországban szeretnénk ezt megtenni. A Kárpát-medencéből pedig ígértünk ráadásként még egymillió aláírást, amelynek a jelentős részét Erdélytől várjuk.

A másik ok, amiért Székelyföldre látogattam, az az, hogy erdélyi kampányszervezők megkértek, a Gerilla.hu agytröszttel együttműködve vegyünk részt a marosvásárhelyi polgármester-választási kampányban.

Bölöni Lászlóval a belgiumi Gentben készítettünk magyar és román nyelvű kampányanyagokat. Ő egy tősgyökeres marosvásárhelyi, az európai futball egyik sztárja. Soós Zoltán a mára virradó éjszaka meg is nyerte a marosvásárhelyi választást. Örülünk, hogy ebben közreműködhettünk. Nagyszerű volt együtt megünnepelni székely testvéreinkkel, hogy húsz év után a magyarok visszaszerezték a város vezetését.

Ha összegyűlik az egymillió aláírás, az uniós szabályok alapján az Európai Bizottságnak kell foglalkoznia az üggyel, vagyis azzal, hogy az uniós támogatások elosztásánál kiemelt figyelmet kapjanak-e az őshonos nemzeti kisebbségek által lakott régiók. Brüsszelben dönthetnek azonban úgy is, hogy a kezdeményezés nyomán nem fognak új jogszabályra irányuló javaslatot tenni. Van remény arra, hogy sikeres lesz a kezdeményezés?

Abban a tekintetben, hogy összegyűlik a kellő számú aláírás, bizakodó vagyok. Ha letesszük a plusz egymillió aláírást és a tíz ország támogatását a brüsszeli íróasztalra, azzal megnöveljük a székely lobbi súlyát, hogy november 7., a kampány lezárása után ne tudja Brüsszel elsüllyeszteni azt. Demonstrálni akarjuk, hogy a székely ügy mögött jelentős lobbierő és politikai szándék van, s Európa kisebbségei csatlakoznak a székely kezdeményezéshez. Én optimista vagyok.

A marosvásárhelyi eredmény, illetve az erdélyi magyar jelöltek önkormányzati választásokon elért sikerei láttán bizakodó, hogy a magyar pártok még nagyobb súllyal tudják képviselni a magyarok érdekeit Romániában?

Látogatásom alkalmával Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is beszélgettem. Ő nagyon komolyan veszi a székelység érdekeinek a képviseletét, s úgy érzem, az ő személye garanciát jelent arra nézve, hogy az RMDSZ jól képviselje ezt az ügyet.

Borítókép: illusztráció / A Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás résztvevői a Sepsiszentgyörgy melletti Pacé-dombon 2019. október 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!