Strand

2017.07.18. 20:11

Párizsi csatornában lubickolhatnak a franciák

Olyan tiszta a víz, hogy lehet benne fürdeni.

Három új úszómedencével várja nyáron a Párizs északkeleti részén fekvő La Villette park csatornája a francia főváros lakóit, a különböző mélységű medencékben naponta legalább ezer ember hűsölhet.

A párizsi plázs program részeként megnyitott medencék a francia főváros 19. kerületében terülnek el, ott, ahol a Szajna két csatornája, a Saint Martin és az Ourcq találkozik.

Az egyik, 40 centiméter mély medencét kizárólag gyerekek használhatják, a másik kettő 1,2 és 2 méter mély. A part mentén zuhanyzókat, kabinokat alakítottak ki, pálmafákat állítottak fel az egymillió euró költségvetéssel megvalósított terv alapján. A medencék vizének tisztaságán szűrőberendezések őrködnek, szenzorokkal figyelik a víz minőségét.

„Ez egy megvalósult álom. Minden párizsi gyerek, aki nem tud vakációra utazni, most először ingyen fürödhet a fővárosban” – mondta a megnyitón kedden Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere.

Hidalgo szerint a csatorna vize már annyira tiszta, hogy biztonsággal lehet benne fürdeni. A francia főváros 15 éve fáradozik azon, hogy megtisztítsa az Ourcq-csatorna vizét, amelyet a közegészségügyi hatóságok két éve nyilvánítottak fürdőzésre alkalmasnak. Amennyiben a projekt népszerűvé válik a párizsiak körében, minden nyáron megnyitják a medencéket.

Címkék#párizs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!