peking

2019.11.11. 19:26

Palkovics: bővül a magyar-kínai oktatási keretmegállapodás

Közös szakképzési együttműködésről is tárgyaltak, amely elsőként Békéscsabán valósul meg.

Szakképzési együttműködéssel is bővül a Magyarország és Kína közötti oktatási keretmegállapodás – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Pekingben.

A miniszter Cseng Fu-csi oktatási miniszterhelyettessel egyeztetett, akivel a 2019 és 2022 közötti időszakra hároméves keretmegállapodást írták alá, amelynek értelmében mindkét ország 230 ösztöndíj lehetőséget ajánl fel, beleértve az MsC, BsC, doktori képzésre vonatkozó, illetve a rövidebb időtartamú, kutató ösztöndíjakat.

Palkovics László elmondta: az új keretmegállapodás immár a szakképzési együttműködést is magában foglalja, amely elsőként Magyarországon Békéscsabán valósul meg egy kínai partnerrel. A miniszter rámutatott: Kína Egy övezet, egy út nevű globális gazdasági és infrastrukturális kezdeményezése – az ókori Selyemúttal ellentétben – nem csupán az áruk és szolgáltatások áramlásának eszköze, hanem magában foglalja az oktatás és a kutatás területén folytatott együttműködést is.

A két ország fizikai távolságát kiküszöbölendő olyan konstrukciók kidolgozására van szükség, mint az intézmények megjelenítése – fogalmazott, hozzátéve: Magyarországon több kínai egyetem kínál már kihelyezett képzéseket. Példaként említette a sanghaji Fudan Egyetemnek a budapesti Corvinus Egyetemen tavaly óta elérhető képzését.

A kihelyezett képzéseken túl azonban – emlékeztetett, – a magyar kormány azt szeretné, hogy a legelső Európában működő kínai egyetem Magyarországon jöjjön létre.

A miniszter hétfőn megbeszélést folytatott a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán is. A magyarországi konzorcium, amelyben két kínai és egy magyar cég működik együtt, abban állapodott meg, hogy mindkét fél egyenlő arányban vesz részt a vasútvonal kiépítésében.

Palkovics László Pekingben a China Railway Signal And Communications vasúti automatizálással foglalkozó vállalat vezetőivel tárgyalt, hogy megismerje a cég által kínált biztosító és egyéb berendezéseket, amelyeket a vasútvonal szerbiai szakaszán már beépítettek.

Hangsúlyozta azonban: arról, hogy a vállalat részt vehet-e a vasútvonal magyarországi szakaszának kiépítésében, a magyarországi konzorcium dönt majd.

A miniszter találkozott továbbá az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) elnökével, akivel azokról a lehetséges projektekről tárgyalt, melyekhez a bank finanszírozást biztosítana az októberben, Budapesten tartott egyeztetéseknek megfelelően. A bank olyan projekteket finanszíroz, melyek valamilyen módon Ázsiához kapcsolódnak – húzta alá Palkovics László.

A miniszter munkaegyeztetésen vett részt továbbá a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnökével is, akivel a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztési projekt finanszírozási szerződésének előkészítéséről folyik az egyeztetés. A tervek szerint a szerződést az év végéig aláírnák, a projekt pedig jövő januártól indulna el – számolt be a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!