kisebbségi jogok

2021.01.05. 16:14

Pakisztánban meggyilkolt szénbányászok koporsóival torlaszoltak el egy utat a hazarák

Kedden tüntetők ezrei követelték a támadók felelősségre vonását.

Meggyilkolt szénbányászok koporsóival torlaszoltak el egy utat Kvettában a pakisztáni síita hazara kisebbség tagjai kedden társaik lemészárlása elleni tiltakozásuk jeléül.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai tizenegy hazara szénbányász torkát vágták el vasárnap, a mészárlást filmre vették, majd közzétették az interneten.

A síita kisebbség tagjai közé tartozó munkásokra az Afganisztánnal és Iránnal határos Beludzsisztán tartományban található Mas szénmező közelében támadtak rá. A terület Kvetta tartományi székhelytől mintegy 48 kilométerre keletre található.

Kedden tüntetők ezrei követelték a támadók felelősségre vonását, és jelezték: találkozni akarnak Imrán Hán pakisztáni miniszterelnökkel. A tiltakozó hazarák társaik koporsójával barikádozták el az egyik autóutat Kvettában.

Szajed Aga Raza, a síiták egyik politikai vezetője elmondta: elegük van abból, hogy temetésekre járjanak. Maszúma Jakúb bátyját és további négy hozzátartozóját veszítette el a mészárlásban, és a családban nem maradt férfi rokon, aki vihetné a koporsót – számolt be a Reuters hírügynökség.

A tüntetők addig nem akarják elföldelni az áldozatokat, amíg eleget nem tesznek követeléseiknek, amelyek között a tartományi kormányzat lemondása is szerepel. Kedden a dél-pakisztáni Karacsiban is megmozdulásokra került sor.

Háfiz Baszid, Beludzsisztán belügyi vezetője elmondta, hogy kilenc áldozat a szomszédos Afganisztánból származott. Az afganisztáni külügyminisztérium szerint hét meggyilkolt szénbányász volt afgán állampolgár. A hazarák közül sokan Pakisztánban dolgoznak télen. Kabul és Iszlámábád közös nyomozást indított az ügyben.

A hazarákat Afganisztánban és Pakisztánban is üldözik a többségi szunnita iszlám radikális követői. Pakisztánban több száz hazarával végeztek az elmúlt évtizedben különféle támadások során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!