Haderőfejlesztés

2019.02.11. 08:56

Ötvenmilliárd dollárért vásárol francia tengeralattjárókat Ausztrália

Ezért az összegért 12 víz alatti hajóhoz jut hozzá a kontinensnyi ország a francia Naval vállalatcsoporttól – jelentették be hétfőn hivatalosan, a döntést mintegy kétévi heves vita előzte meg.

A Naval Group, amelyben 62 százalékos részesedése van a francia államnak, a német ThyssenKrupp Marine Systems céget (TKMS) és a japán Mitsubishi Heavy Industries vállalatot előzte meg a megbízással, amelynek előkészületeire még 2016-ban kapott megbízást. A helyi sajtó szerint a végső megállapodást azonban a költségek várható növekedése és a kivitelezés részletei körüli vita hátráltatta.

Ausztrália és a Naval Group most aláírta a stratégiai partnerségről szóló, átfogó szerződést, amely iránymutatást ad a gyártásra.

Scott Morrison ausztrál kormányfő újságíróknak Canberrában azt mondta, a szerződés garancia arra, hogy az ország a legkorszerűbb fegyverekhez jut hozzá.

A tizenkét tengeralattjáró megvásárlása a központi eleme annak az ausztrál tervnek, hogy a kontinensnyi ország jelentősen bővítse hadseregét stratégiai és kereskedelmi érdekeinek megvédése érdekében az ázsiai-csendes-óceáni régióban.

Az első tengeralattjárókat a 2030-as évek elején szállítják le, míg az utolsókat a 2050-es években.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!