kémkedés

2017.08.16. 07:34

Ősszel kiderülhet, mit tettek az orosz titkos ügynökök Magyarországon

Felülvizsgálták a Gyurcsány-kormány két volt titkosszolgálati vezetőjét és szakminiszterét érintő kémkedési ügy titkos minősítését, a dokumentációról már csak a titokgazda Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) illetékesének aláírása hiányzik – tudta meg a Magyar Idők.

Lényegében minden akadály elhárult a kémügy titkosításának feloldása elől, így hamarosan nyilvánosságra hozhatják a Gyurcsány-kormány idején a polgári titkosszolgálatokat alapjaiban megrázó orosz hírszerzési akció részleteit – írja a napilap szerdai számában.

Katrein Ferenc, az NBH volt műveleti igazgatója az Indexnek megerősítette a sajtóban korábban megjelenteket. Eszerint 2007-ben Galambos Lajos lehetővé tette, hogy magukat bolgárnak mondó orosz titkosszolgák poligráfos vizsgálat alá vessenek aktív magyar titkosszolgálati középvezetőket az NBH-ban, azaz beengedte az orosz hírszerzőket a cég épületébe. Olyan sajtóhírek is megjelentek, amelyek szerint az oroszok nemcsak hazugságvizsgálatot végeztek, de hozzáférhettek az NBH számítógépes rendszeréhez is, így nemzetbiztonsági szempontból kényes információkhoz juthattak hozzá.

A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa szeptember 11-re és 25-re tűzte ki a büntetőper tárgyalását, és az utóbbi napon ítéletet is hirdethetnek, immár második alkalommal másodfokon. A kiemelt közérdeklődésre számot tartó ügyben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a vádlottak bűnösségének megállapítását és a büntetés kiszabását indítványozta. Galambos Lajosra, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH, az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődje) egykori főigazgatójára letöltendő, Szilvásy György egykori titokminiszterre és Galambos utódjára, Laborc Sándorra felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a vádhatóság.

A lap nemzetbiztonsági forrásai szerint az még kérdéses, hogy a másodfokú ítélet kihirdetése előtt vagy után hozzák-e nyilvánosságra a dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!