Bűnügy

2020.11.18. 14:55

Őrizetbe vettek egy szökevény „prófétát” és feleségét Malawiban

Malawiban őrizetbe vettek egy önjelölt prófétát és feleségét, akik titokzatos körülmények között szöktek meg Dél-Afrikából, ahol csalás és pénzmosás gyanúja miatt folyik ellenük eljárás – közölte a malawi rendőrség szerdán.

Az óvadék ellenében szabadlábra helyezett Shepherd Bushiri és felesége szökése Dél-Afrikából komoly diplomáciai feszültséget okozott Pretoria és Lilongwe között.

A házaspár valóban őrizetbe lett véve. Jelenleg felvesszük Bushiriék tanúvallomásait, aztán bíróság elé állítjuk őket jelentette ki James Kadadzera, a malawi rendőrség szóvivője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy a házaspár önmagát adta fel a hatóságoknál, miután megneszelték, hogy a rendőrök őrizetbe fogják venni őket.

Továbbra sem világos, hogy a milliomos házaspár miként szökött meg Dél-Afrikából. A malawi elnök tagadta azokat a szóbeszédeket, amelyek szerint az elnöki repülőgép fedélzetén hagyták el az országot egy Dél-Afrikában tett diplomáciai látogatást követően.

Bushiri azt állítja, nem az ellene folyó eljárás miatt hagyta el Dél-Afrikát, hanem azért, mert halálos fenyegetéseket kapott.

A hitszónoknak nagy gyülekezete van. Az önjelölt próféta azt állítja magáról, hogy csodákat hajtott végre, így a többi között gyógyítja az AIDS-es betegeket és halottakat támaszt fel.

Shepherd Bushiri és felesége, Mary fényűző életmódjukról ismertek Dél-Afrikában, ahol a Megvilágosodott Keresztény Gyülekezet nevű vitatott vallási közösséget vezetik.

A párt pénzmosás és csalás gyanúja miatt tartóztatták le Dél-Afrikában. November elején 200 ezer dél-afrikai rand (4 millió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket.

Egyelőre nem tudni, hogy kiadják-e őket a dél-afrikai hatóságoknak.

Címkék#bűnügy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!