korrupció

2017.11.20. 17:27

Őrizetbe vették az indonéziai parlamenti elnököt

A testület szóvivője elmondta: a sikkasztással gyanúsított Setya Novantót egy kórházból vitték el, ahová csütörtökön szállították be.

Őrizetbe vették hétfőn a nagymértékű korrupcióval vádolt indonéziai parlamenti elnököt – közölte a délkelet-ázsiai ország korrupcióellenes hatósága.

A testület szóvivője elmondta: a sikkasztással gyanúsított Setya Novantót egy kórházból vitték el, ahová csütörtökön szállították be, azt követően, hogy – saját állítása szerint – autóbalesetet szenvedett. Hozzátette: 20 napra – kikérdezése idejére – vették őrizetbe a házelnököt.

Novanto ellen, aki ismételten figyelmen kívül hagyta a hatósági idézéseket, a balesetet megelőzően körözést adtak ki. A parlamenti elnök cáfolta az ellene felhozott vádakat, s meggyengült egészségügyi állapotával, valamint képviselői mentelmi jogával indokolta, hogy nem tesz eleget az idézéseknek.

A korrupció felszámolására szakosodott kormányzati bizottság még júniusban jelentette be, hogy Setya Novanto törvénytelenül gazdagodott meg, illetve tett másokat gazdaggá egy elektronikus személyi igazolványok gyártását célzó, 440 millió dolláros (mintegy 125 milliárd forintos) kormányzati program révén. Az államot mintegy 172 millió dollár (48 milliárd forint) kár érte.

Novanto házelnök gazdag üzletember, a kormányzó Golkar Párt elnöke, és Joko Widolo államfő szövetségeseként tartják számon.

Ugyanezzel a korrupciós botránnyal összefüggésben eddig a belügyi tárca két tisztségviselőjére szabtak ki hét-, illetve ötéves börtönbüntetést. A törvényhozás 2004-2009-es időszakának több mint harminc tagja érintett az ügyben, többek között egy volt belügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!