sajtóértesülés

2020.10.22. 12:15

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Őrizetbe vették csütörtökön Pozsonyban Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség vezetőjét – jelentette a Deník N című, független napilap weboldalán.

Kovácikkal együtt őrizetbe vettek egy magas rangú rendőrségi tisztségviselőt is. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy segítséget nyújtottak egy meg nem nevezett bűnszövetkezetnek.

A rendőrség és az ügyészség a lapértesülést nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Dusan Kovácik személye hat éve került a szlovák sajtó figyelmének középpontjába, amikor bejelentette, hogy nem fogják kivizsgálni a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Ladislav Basternák vállalkozó zavaros adóügyeit. Basternák ellen – részben a sajtó nyomására – 2016-ban új eljárás indult, amely a vállalkozó elítélésével végződött. Basternák egyik cége nagyobb összegeket utalt Robert Kalinák akkori belügyminiszter számlájára. A tranzakciókat a két érintett azzal magyarázta, hogy egy korábbi kölcsön visszafizetéséről volt szó.

A szlovákiai különleges ügyészséget 2004-ben hozták létre, és Dusan Kovácik megalakulása óta az elnöke. Megbízatása a jövő évben járna le. Ez az ügyészség jár el a legsúlyosabb bűncselekményekben és korrupciós ügyekben, amelyek a vádemelés után a Pozsonyhoz közeli Bazinban (Pezinok) működő különleges büntetőbíróság elé kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!