Ország-világ

2021.02.12. 07:36

Orbán Viktor: ha a kínai vakcinával is elindulhat az oltás, húsvétig minden regisztrált beoltható – HALLGASSA MEG!

Ha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás, akkor húsvétig minden eddig regisztráltat be lehet oltani a koronavírus ellen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Budapest, 2018. november 23. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án. MTI/Balazs Mohai

Forrás: MTI

Fotó: Balazs Mohai

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy hullámokban zajlik a vírus lefolyása.

310 448 beoltott ember van és 380 ezer fertőzésen átesett, tehát, csaknem 700 ezer védett ember van. 1860 új fertőzött volt és 99-en haltak meg, 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Tartani kell a szabályokat

– hangsúlyozta.

Nem lesznek újabb szigorítások

Szólt arról is, hogy a magyar számok javulása megállt, de sajnos erre nincs igazolt válasz.

A szakemberek szerint a brit mutáns megjelenése miatt romlik a helyzet

– közölte. A kormányfő arról is beszélt, hogy két görbét kell nézni: az egyik, hogy mit viselnek el az emberek és hogy mi várható.

Újabb korlátozások nem lesznek.

„Ha gyorsan oltunk, akkor a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást” – emelte ki.

A miniszterelnöki interjút itt meghallgathatja:

Így néz ki az oltási terv

Orbán Viktor az oltásokról az Origo beszámolója szerint azt mondta, hogy ha a kínai vakcinával is elkezdenek oltani, akkor

húsvétra csaknem 2,5 millió ember, míg június elejére már 6 millió ember lesz beoltva.

Magyarország 3,5 millióval több embert tud majd beoltani, mint másik hasonló méretű és népességű uniós ország. Folyamatosan szükségesek a tárgyalások a vakcina beszerzéséről – tette hozzá. Arra is fel kell készülni, hogy hat és hét hónap múlva ismét oltani kell, tehát folyamatosan szükséges a vakcinák beszerzése.

Orbán Viktor elmondta, hogy az EU-nak nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idővel van. A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget – tette hozzá.

„Aki időt nyer, életet nyer”

– hangsúlyozta.

Folyamatosan vizsgálják a kínai vakcinát

A miniszterelnök elmondta, az Operatív Törzs ülésén szóba került a kínai vakcina vizsgálata is. Mint fogalmazott, nem ért járványügyi kérdésekhez, ezért több orvossal konzultált a kínai vakcina ügyében.

„Nem elegendő az, ami eddig történt, hogy adtunk egy vészhelyzeti engedélyt, hogy be lehet hozni és használni lehet általában a kínai vakcinát, hanem minden szállítmányt meg kell vizsgálni egy magyar biztonsági rendszernek megfelelően, hogy az a konkrét szállítmány, ami beérkezett, az bevethető-e, azt szabad-e beadni az embereknek” – mondta a kormányfő, aki szerint a vizsgálatok zajlanak, és később fel lehet szabadítani a kínai kontingenst.

Jók a magyar szakemberek

„Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének, mint mi? Ez egy hipotézis, nem így van. A mi szakembereink legalább olyan jók, mint bármely európai szakember. Én nem bízom jobban a brüsszeli vizsgálatban, mint a magyar szakemberek vizsgálatában, sőt, fordítva: a magyarban jobban bízom, mint a brüsszeliben”

– mondta Orbán Viktor.

„Nekem nem kell az amerikai, angol vagy brüsszeli jóváhagyás vagy megerősítés” – tette hozzá.

„Lehet arról beszélni, hogy várjunk még erre vagy arra, de minden egyes várakozással eltöltött napon elveszítünk száz magyar embert. Úgyhogy, én nem várok” – közölte.

Ennyi kérdés lesz a nemzeti konzultáción

Öt-hat kérdés lesz a nemzeti konzultáción, ezeket pénteken véglegesítik – mondta a kormányfő. A konzultáció a vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz elérhető.

Arról is szólt, hogy jelenleg félóránként hat embert hívnak be az oltópontokra. 7189 oltási ponton adnak be oltásokat.

Ők lesznek a védett személyek

Orbán Viktor a védettséget igazoló okmányról azt mondta, hogy arról lesz kérdés a nemzeti konzultációban. Három csoport lesz: a beoltottak, a fertőzésen átesettek nyilvános listája és akiknek van antitest a szervezetükben, de nem voltak tüneteik.

Az oltottak számától függ a korlátozások feloldása

Elmondta, hogy a legfontosabb, hogy minél hamarabb annyi oltott ember legyen, hogy a korlátozásokat le lehessen zárni, és akkor a leginkább bajba került ágazatokban újraindulhat az élet.

„Az oltás a korlátozások feloldásának legfontosabb eszköze” – mondta a kormányfő.

Eltörölhetik a felső korlátot a tízmilliós kkv-hitelek esetében

Orbán Viktor elmondta, hogy a tízmilliós hitelt csak a kisvállalkozásoknak szánják. Hamar elérik a felső korlátot a mikrohitelek esetében, és hamar el fogják érni a 100 milliárd forintot. A kormányfő arra tesz majd javaslatot, hogy ne legyen felső korlát.

Pillanatok alatt munkaerőhiány lesz

Orbán Viktor elmondta, hogy munkaerőhiányra kell számítani a jövőben. A kormányfő szerint most már újraindítási akcióterv van életben, és pillanatok alatt munkaerőhiány lesz, főleg az építőiparban.

„Nehéz meló az újraindítás”

Péntektől indul a 13. havi nyugdíj egyheti részletének a kifizetése. A miniszterelnök szerint ezzel sikerült a korábbi baloldali merényletet megszüntetniük. „Nehéz meló lesz az újraindítás, de a magyar gazdaság gyorsabban tér vissza a válság előtti szintre” – mondta.

Szólt arról is, hogy nincs könnyű helyzetben a baloldal. „Az összes bűnük nyomait tüntetjük el” – hangsúlyozta.

„Nekem kétfelé kell néznem: a 10 évvel ezelőtti baloldali kormányzás romjait eltakarítani, és készülni a jövőre. Az újraindítási akcióterv az új korszak megnyitását is tartalmazza” – tette hozzá.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!