Ország-világ

2021.03.11. 14:34

Orbán Viktor sikeres politikát folytat a németek szerint

A Die Welt cikkével, miszerint Magyarország Európa-bajnok az oltásban, számos kommentelő ért egyet.

Orbán Viktor miniszterelnök a pártok képviselőinek felszólalására válaszol napirend előtt az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Die Welt német lap csütörtöki számában arról írt: Magyarország az elmúlt napokban extrém módon felgyorsította az oltásokat, ezzel pedig gyorsabb, mint bármelyik EU-s ország – a Mandiner.hu-n olvasható cikket hírportálunk is közzétette.

A szerző, Gregor Schwung szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai rendelési procedúrából, miután hétmillió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből – az EU-tól megvásárolt tizenkilencmillión felül.

Magyarország mindenkinél előbb cselekedett, és ennek meg is lett a gyümölcse: a kínai és az orosz oltóanyagokat jelenleg gyorsabban szállítják, mint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat.

Orbán Viktor miniszterelnök ezzel az EU-t politikai nyomás alá is akarta helyezni, ami azonban sokak szerint csak reklámfogás volt, az mostanra sikeres oltási stratégiává vált.

A Die Welt cikke kapcsán megjelent olvasói kommentekből kiderül – írja a Magyar Nemzet –, hogy számos német állampolgár ért egyet Orbán döntéseivel, miközben elítéli hazája, valamint Brüsszel politikáját:

  • „Ironikus, hogy azok a sikeresek, akik – hivatalos vagy nem hivatalos úton – eltávolodnak az EU-tól!”
  • „A járvány tapasztalatai: minél távolabb kerülünk az EU-tól, annál jobb az egészségünk?”
  • „Orbán, a demokratikusan megválasztott, tíz éve sikeresen kormányzó magyar miniszterelnök politikai döntéseinek meghozatalakor előbb mindig a saját népe és nem Brüsszel érdekeit helyezi előtérbe. Emiatt népszerűtlen annyira az eurokraták és Berlin szemében, akik éppen a fordított sorrend szerint kormányoznak. Orbán azért dühíti fel a mi elitünket, mert bebizonyítja, hogy létezik alternatíva arra, amit Merkel és társai az egyetlen lehetőségként propagálnak.”
  • „Orbán azt szeretné, ha olyan lenne az EU, mint húsz éve. A húsz évvel ezelőtti EU ugyanis mintapéldája volt a nemzetállamok uniójának. A magyar miniszterelnököt évek óta demokráciaellenesnek és EU-gyűlölőnek állítják be csupán azért, mert egy olyan EU-t szeretne, amilyen korábban létezett – megszüntetve ezzel Brüsszel hatalmi koncentrációját. Egyetértek Orbánnal, aki az EU mottóját veszi alapul: egység a sokféleségben.”
  • „Magyarország és Orbán kulcsfontosságú területeken hozott döntéseinek köszönhetően világossá vált a merkeli politika kudarca. Legyen szó a migrációról vagy a koronavírus elleni harcról: Orbán sikeres politikát folytat. A magyar kormányfőt az állampolgárok jólétének kérdése és nem az európai politikai vezérelvek vagy téveszmék befolyásolják. A vírus okozta vészhelyzetből csak gyors oltási kampánnyal lehet kijutni. Minden hatékony oltásnak jónak kellene lennie erre a célra, függetlenül attól, hogy honnan származik, beleértve Kínát és Oroszországot is.”
  • Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a pártok képviselőinek felszólalására válaszol napirend előtt az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!