Ország-világ

2020.12.05. 08:09

Orbán Viktor levélben fejezte ki megrendülését a Francia Köztársaság korábbi elnökének halála kapcsán

Megrendülését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, melyet Emmanuel Macron francia államfőnek írt Valéry Giscard d'Estaing, a Francia Köztársaság korábbi elnöke, „a modern Franciaország egyik alapító atyja” halála kapcsán – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton.

Párizs, 2016. április 7. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Valéry Giscard d'Estaing volt francia köztársasági elnök párizsi otthonában 2016. április 7-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Szecsõdi Balázs

„A közelmúltbeli európai politika egyik legjelentősebb személyiségét gyászoljuk most, aki sokat tett a népek közötti békés együttműködésért, és a nemzetek Európájának zászlóvivőjévé vált. Mi, magyarok barátként, a kétoldalú kapcsolatok elkötelezett támogatójaként emlékezünk rá” – írta Orbán Viktor.

Felidézte, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy 1998-ban, amikor először nyert választást, Giscard d'Estaing elutazott Budapestre, és személyesen kampányolt a sikere érdekében.

Orbán Viktor kifejezte meggyőződését, hogy a korábbi államfő „sok évtizedes munkásságával, egyedülálló szakértelmével és hazaszeretetével a francia mellett az európai történelemben is önálló fejezetet érdemelt ki”.

„Engedje meg, hogy a magyar emberek nevében együttérzésemről biztosítsam Önt és az egész francia nemzetet” – zárta Emmanuel Macronnak írt levelét a magyar kormányfő.

Valéry Giscard d'Estaing szerda este 94 évesen hunyt el otthonában, a koronavírus szövődményébe halt bele.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Valéry Giscard d'Estaing volt francia köztársasági elnök párizsi otthonában 2016. április 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!