Energiapolitika

2018.11.13. 20:20

Orbán Viktor: kiválóak a magyar–amerikai kapcsolatok

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban – tájékoztatott Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Budapest, 2018. november 13. Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja hivatalában Rick Perry amerikai energiaügyi minisztert az Országházban 2018. november 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kedd délutáni tárgyaláson – amelyen részt vett David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke is – általános politikai kérdéseket is érintettek. Megállapították:

a történelmi tradíciók és a keresztény gyökerek a modern kormányzásban is fontos szerepet kell, hogy kapjanak.

Egyetértés volt abban is, hogy Magyarország és Közép-Európa elemi érdeke az energiadiverzifikáció, vagyis hogy a térség minél több forrásból juthasson energiahordozókhoz. Orbán Viktor üdvözölte az e téren tett amerikai erőfeszítéseket és beruházásokat – tájékoztatott Havasi Bertalan.

Számíthatunk az Egyesült Államokra az energiabiztonság megteremtésében

Orbán Viktor és Rick Perry találkozóját megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megbeszélést folytatott az amerikai energiaügyi miniszterrel. A tárcavezetők sajtótájékoztatójukon a közép-európai energiaellátás diverzifikációját sürgették.

Rick Perry közölte, hogy Washington ellenzi az orosz gázvezeték építését Közép-Európa felé, és azt szeretné, ha Magyarország nem csatlakozna ahhoz. Oroszország fegyverként használja az energiahordozókat, az orosz függőség enyhítése ezért biztonsági kérdés is – hangsúlyozta. A Trump-kormány minisztere a diverzifikáció mellett a cseppfolyós gáz (LNG) infrastrukúrájának kiépítését ajánlotta a térségnek, mivel az egy rohamosan fejlődő piacot tesz elérhetővé.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter (b) megbeszélést folytat a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. november 13-án
MTI Fotó: Soós Lajos

Szijjártó Péter szerint Magyarország számára a horvátországi Krk szigetének gázterminálja, valamint a Fekete-tenger alatti gázmezők kitermelése jelenthet megoldást. Előbbiből jelenleg nagyon drága volna a beszerzés, utóbbi pedig egy amerikai és egy osztrák cég beruházási döntésén múlik, ezért Magyarország mindkét ügyben számít az Egyesült Államok közvetítésére – tette hozzá. A kormány megtette a kötelességét, lefolytatta a tárgyalásokat az érintett felekkel, és kiépíti a szükséges infrastruktúrát – mondta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország a hagyományos energiaforrásokra is számít, és kettős mércének tekinti, hogy az orosz gáz behozatalát Közép-Európán számon kérik, miközben Nyugat-Európában óriási energetikai megállapodást készítenek elő Moszkvával.

Újságírói kérdésre válaszolva Rick Perry közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra is segíti a megegyezést Magyarország és a térség más államai között, hiszen a források és a szállítási lehetőségek biztosítását is fontosnak tartja.

Az amerikai beszállítói részvétellel épülő paksi atomerőmű-beruházást – tette hozzá – az Egyesült Államok tiszteletben tartja, ugyanakkor kiemelte, hogy a jövőben tárgyalni kell a kisebb, moduláris reaktorok telepítéséről. Az Egyesült Államok jelentős kutatásokat végez e téren, és ezen túl is sok olyan technológiát fejleszt, amelynek segítségével a világ vezető olaj- és gázkitermelője lehet, segítve Közép- és Kelet-Európa országait is – tette hozzá Rick Perry.

A többszörös energiaforrások – mint fogalmazott – nem engedik „túszul ejteni” energiával a térséget. Az amerikai-orosz kapcsolatokra utalva megjegyezte, hogy a feleknek tiszteletben kell tartaniuk a jogállamiságot, ám Oroszország ettől eltért, az ellene hozott szankciók tehát jogosak.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy kedvező Magyarország számára a Török Áramlat gázvezeték eljutása a határig, és nem is jelenthet gondot, hiszen Nyugat-Európába a tervek szerint ennél sokkal nagyobb kapacitású gázvezeték érkezik.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja hivatalában Rick Perry amerikai energiaügyi minisztert az Országházban 2018. november 13-án

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!