Ország-világ

2020.07.16. 06:21

Októberig járják majd az országot a szűrőbuszok

Októberig járják majd az országot a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által közösen indított program szűrőbuszai – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű programmal minden kiválasztott településen egységesen biztosítják az általános állapotfelmérésen, kardiológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálaton való részvételt, illetve a vastagbélszűrési egységcsomagot. A projekt 2020-ban is folytatódik, szerdán és csütörtökön a Pest megyei Tatárszentgyörgyön állomásozik négy szűrőbusz, illetve egy kormányablakbusz.

Ez a komplex szűrési program abban különbözik az egyéb szűrőprogramoktól, hogy együtt végeznek vizsgálatokat az adott megye egészségügyi szolgáltatójával, amely ha szükséges, berendeli magához további vizsgálatokra, illetve kezelésekre a pácienst. Az egyéb szűrőkampányok ezt nem biztosítják: ott, ha kiszűrnek valamilyen problémát, azzal az érintett vagy elmegy a háziorvosához, vagy nem érvelt a projekt hasznossága mellett Surján Orsolya helyettes országos tiszti főorvos, aki szerdán szintén jelen volt Tatárszentgyörgyön.

Surján Orsolya a Magyar Nemzetnek arról is beszélt: azért fókuszálnak éppen ezekre a vizsgálatokra a kormányhatározatban nevesített 37 felzárkózó településen, mert a magyar lakosságra a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a legjellemzőbbek. A konkrét vizsgálatokról szólva közölte: valamennyi résztvevőnek a koleszterin- és vércukorszintmérésen felül EKG-t csinálnak, továbbá vizsgálják a perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület meglétét is. Akiket pedig ezeken az alapvizsgálatokon kiemelnek, azoknak akár szívultrahangot is végeznek a helyszínen tevékenykedő kardiológus és neurológus szakemberek, de nőgyógyászati vizsgálat, illetve méhnyakrákszűrés is elérhető.

Surján Orsolya közölte: azért is szerencsés, hogy kormányablakbusz is jelen van, mert a résztvevők itt regisztrálni tudnak az ügyfélkapun, így meg tudják tekinteni az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe feltöltött vizsgálati adataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!