Ep-választás

2019.05.15. 10:36

Nyolcvanegy tonnányi szavazólapot szállít ki a héten a nyomda

Május 26-án 8 millió 14 ezer választópolgár voksolhat majd a választáson.

A héten szállítja ki a megyeszékhelyekre a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjait, jegyzőkönyveit és szavazási kellékeit az ANY Biztonsági Nyomda.

A szavazólapokat és a szavazási kellékeket előbb a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületi központokba szállítják, onnan viszik tovább a 10 277 szavazókörbe. A szavazólapokat zárt tehergépkocsikban, fegyveres őrök kíséretében szállítják ki a szavazókörökbe, hasonló biztonsági intézkedések mellett, mint ahogyan a pénzszállításokat végzik.

Május 26-án 8 millió 14 ezer választópolgár szavazhat majd a választáson, a nyomda ennyi szavazólapot gyártott le, a szavazólapok súlya 81 tonna.

A szavazólapok mellett a nyomda készítette a voksolás jegyzőkönyveit, és a szavazatok elhelyezésére szolgáló borítékokat is összecsomagolták a szavazóköri dobozokba. A 10 277 szavazatszámláló bizottság 154 ezer golyóstollat kap majd a nyomdától, a tagok ugyanis csak a nyomdától kapott hivatalos golyóstollat használhatják a munkájuk során. A fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják.

Kiküldenek a szavazókörökbe összesen 102 kilométernyi nemzetiszínű szalagot is az urnák lezárásához. A mintegy 109 ezer elsőválasztó az uniós zászló képét is tartalmazó nemzetiszínű szilikonkarkötőt kap ajándékba.

A szavazólapok és egyéb választási kellékek kiszállítása szerdán kezdődik és május 21-éig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!