esély a fennmaradásra

2017.08.24. 13:20

Növelték a grizzlymedvék védettségi szintjét

Hibáztak az amerikai vadvédelmi szolgálat vezetői, amikor megváltoztatták a kanadai-amerikai határ mentén élő grizzlymedve-populáció védettségének szintjét – döntött szerdán egy amerikai szövetségi bíró.

Dana Christensen helyt adva az Allience for The Wild Rockies természetvédő csoport keresetének, helyreállította a Cabinet-hegység és a Yaak folyó térségben kóborló grizzlyk védettségi státusát, veszélyeztetettnek nevezve a kevesebb mint 50 egyeddel bíró csoportot.

Döntését azzal indokolta, hogy a vadvédelmi szolgálat megsértette a veszélyeztetett fajokról szóló amerikai törvényt, amikor rendelkezésében úgy foglalt állást, hogy a Cabinet-Yak ökoszisztéma grizzlymedve-populációja a magasabb védettségi státusz megvonása ellenére talpraállhat és egyedszáma elérheti a százat.

Az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat 2014-ben változtatta meg a populáció védettségének besorolását veszélyeztetettről fenyegetettre, arra hivatkozva, hogy már nincs kihalás szélén a csoport.

A bíró felhívta a figyelmet arra, hogy maga a szolgálat ismerte el 2013-as jelentésében, hogy ezen populáció évi átlag 0,8 százalékkal csökken, a emberek által véletlenül vagy szándékosan megölt állatok száma 1999-2012 között megháromszorozódott a térségben 1982-1998-hoz viszonyítva.

Egyben utasította a szolgálatot, hogy dolgozza át a medvék védettségi státusáról szóló rendelkezését.

Természetvédők hatalmas sikernek könyvelték el a bíró döntését, mondván az állatok esélyt kaptak a fennmaradásra.

A Cabinet-Yaak grizzly medve egyike a Washington és Wyoming államokban élő hat grizzlypopulációnak. Valamennyien veszélyeztett kategóriába tartoznak, a Yellowstone Nemzeti Parkban és környékén élő grizzly medvéken kívül, amely védettségét júniusban vonta vissza a vadvédelmi szolgálat, mondván nincs többé veszélyben. Ezt a döntést is meg akarják támadni bíróságon természetvédők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!