segítség a munkavállalóknak

2018.08.21. 12:28

Novák: soha nem volt még ennyi bölcsődei férőhely

Jelenleg 48 ezer hely van az országban, de ezt szeretnék a következő években 60 ezerre emelni.

A három év alatti gyerekek számára vetítve még soha nem volt ennyi bölcsődei férőhely Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, egy I. kerületi bölcsődében tartott sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, 2010-hez képest a másfélszeresére emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma, jelenleg 48 ezer hely van az országban, de ezt szeretnék a következő években 60 ezerre emelni. Ezt segíti a kormány nemrég hozott döntése, amely szerint 20 milliárd forint költségvetési forrásból további férőhelyek jöhetnek létre.

Novák Katalin kitért arra is, hogy az elmúlt években megújították a bölcsődei ellátórendszert és

új típusú bölcsődék kialakítását is lehetővé tették: a hagyományos mellett már mini, családi és munkahelyi bölcsődék is működnek.

A kormány célja, hogy ne legyen akadálya a munkavállalásnak a gyerekvállalás, a gyerekvállalásnak pedig a munkavállalás. Szeretnének segítséget nyújtani azoknak a családoknak, amelyekben a szülők dolgoznak és három év alatti gyereket nevelnek – fogalmazott Novák Katalin.

Kiemelte, a kormány a korábbiaknál jobban elismeri a bölcsődei dolgozókat anyagilag is, a felsőfokú végzettségűeket beemelték a pedagógus-életpályába, ami átlagosan 63 százalékos béremelkedést jelent. Emelték a középfokú vagy az alacsonyabb fokú végzettségűek bérét is, ez az ő esetükben átlagosan 40 százalékos többletet jelent – mondta. Megjegyezte,

csaknem 20 százalékkal nőtt a bölcsődei dolgozók száma, és egyre emelkedik a felsőfokú végzettségűek aránya is, köszönhetően a továbbképzési lehetőségeknek.

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy idén a bölcsődék esetében feladatalapú finanszírozásra tértek át, aminek köszönhetően 3,5-szeresére emelkedett a finanszírozásra szánt költségvetési forrás. Ez annyit jelent, hogy

a költségeket – figyelembe véve az önkormányzat anyagi mozgásterét – megtérítik, így már nem ráfizetéses bölcsődéket működtetni az önkormányzatoknak.

Az önkormányzatok meghatározhatnak térítési díjat, de ezzel a lehetőséggel a helyhatóságok kevesebb mint fele él – jegyezte meg. Emellett a bölcsődés gyerekek csaknem 90 százaléka ingyen étkezik – fűzte hozzá Novák Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!