Novák: a kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik

A kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében csütörtökön a Várkert Bazárban.

Budapest, 2021. szeptember 23. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin kiemelte:

a kormány 2010 óta lehetőségének, feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon,

és abban a helyzetben van, hogy az emberektől jelentős felhatalmazást kapott ehhez.

A demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni – mondta, hangsúlyozva: a jövő a fiatalok kezében van.

Novák Katalin úgy fogalmazott:

gyermek nélkül nincs jövő, magyar gyermek nélkül nincs magyar jövő.

A miniszter szerint a „demográfiai tél” nemcsak Magyarországon, hanem a fejlett világ egészében súlyos probléma, ezért összefogásra és a demográfiai csúcshoz hasonló találkozókra van szükség.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy

a magyar nyelvben a magyar kultúrán keresztül benne van a család kiemelt szerepe, a családközpontúság.

A testvér szó jelentésében benne van, hogy „egy testből, egy vérből valók vagyunk”, a feleség szó azt takarja, hogy a férfi nő nélkül, illetve a nő férfi nélkül csak félember, és akkor válnak egésszé, ha egymásra találnak; az erdélyi csángók pedig ha valaki gyermeket vár, azt mondják, hogy jövője van – fejtette ki a miniszter.

A demográfiai csúcs élő közvetítését ide kattintva tudja követni.

A program részleteiről pedig ide kattintva tájékozódhat.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!