Járvány

2020.03.20. 09:21

Nemzeti összefogást várnak a magyarok, politikai viták helyett

A Századvég Alapítvány megvizsgálta, hogy a magyar lakosság a kialakult járvány-helyzetre tekintettel hogyan ítéli meg a nemzeti összefogás szükségességét, a politikai és kampányvitákon való túllépés jelentőségét.

Az elmúlt időszakban Magyarország Kormánya számos intézkedést hozott a koronavírus-járvány terjedésének enyhítése, illetve káros következményeinek mérséklése érdekében. Eközben egyes politikai szereplők, NGO-k és online médiumok – a politikai haszonszerzés, vagy a klikk-vadászat reményében – az ízléses vita kereteit túllépve támadták az ország járványügyi politikáját, vonták kétségbe fontos intézkedések megalapozottságát – írja a Századvég a közleményében.

A felmérés alapján kijelenthető, hogy a magyar társadalom a koronavírus-járvánnyal összefüggésben egységet vár a meghatározó politikai erőktől:

a megkérdezettek 87 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben a pártoknak félre kellene tenniük ellentéteiket és nemzeti összefogásra kell törekedniük, ezzel szemben a 11 százalékuk megkerülhetetlennek gondolja a politikai vitákat.

Politikai önbesorolás mentén vizsgálva a kérdést megállapítható, hogy az együttműködés indokoltsága kapcsán össztársadalmi konszenzus alakult ki: a baloldali választók 81, a középen állók 88 százaléka tartja szükségesnek a politikai ellentétek félretételét, miközben a 17 illetve 11 százalékuk ezt indokolatlannak látja. A jobboldali választók esetében ez az arány 91 illetve 9 százalék.

Érdekesség, hogy még a kormány politikáját legradikálisabban ellenző pártok szimpatizánsainál is hasonló kép rajzolódik ki: a Demokratikus Koalíció, illetve a Jobbik szimpatizánsainak 81-81 százaléka utasítja el a politikai széthúzást a jelenlegi járványhelyzetben, míg a 15, illetve 17 százalékuk szerint az ellentétek megkerülhetetlenek.

A pártpolitika háttérbe szorítását és a nemzeti egység létrehozását a Fidesz-KDNP szavazói tartják a legszükségesebbnek: 94 százalékuk egyetért a pártok közötti viták félretételével, és pusztán a 6 százalékuk nem tartja ezt fontosnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!