rossz helyzet

2020.09.13. 08:35

Németország és Portugália nagy mennyiségű segélyt szállított Libanonba

A két ország a szállítmánnyal támogatja a közel-keleti állam egészségügyi rendszerét öt héttel a bejrúti kikötőben történt szerencsétlenséget követően.

Németország és Portugália nagy mennyiségű segélyt szállított légi úton szombaton Libanonba, hogy támogassa a közel-keleti állam egészségügyi rendszerét öt héttel a bejrúti kikötőben történt szerencsétlenséget követően.

Az augusztus 4-ei robbanásban romba dőlt a létesítmény nagyobb része, legalább 190-en meghaltak és 6500-an megsebesültek. Mintegy 300 ezer ember vált hajléktalanná. A detonációt az egyik kikötői raktárban évek óta tárolt 2700 tonna ammónium-nitrát robbanása okozta.

Most egy óriási, Antonov típusú teherszállító repülőgéppel nyolc mentőautó és más egészségügyi felszerelés érkezett Münchenből. A segélyt az a német Orienthelfer nevű nonprofit szervezet küldte, amelyet Christian Springer kabaréművész támogat. Springer azt mondta, hogy az adomány egy részét, 200 ezer euró (71 millió forint) értékben a Bayern München labdarúgócsapat ajánlotta fel.

A küldeményt Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős biztosa adta át a helyi vöröskereszt és katasztrófavédelem képviselőinek. Hangsúlyozta, hogy a segély az európai szolidaritás jelképe. Az Európai Bizottság korábban 63 millió eurót (22,5 milliárd forint) mozgósított Libanon megsegítésére, hogy az ország felülkerekedjen a súlyos tragédián.

Ez már a harmadik, légi úton az Európai Unióból Libanonba küldött humanitárius segély.

Az országban a katasztrófával párhuzamosan egyre nagyobb gondot okoz a koronavírus terjedése. A helyi egészségügyi tárca jelentése szerint naponta 400-550-en betegszenek meg. Eddig 23 ezer fertőzöttet és 229 halálos áldozatot regisztráltak. A járvány további súlyos terhet jelent országnak, amely az 1990-ben lezárult 15 éves polgárháború óta nem volt ilyen mély gazdasági válságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!