Folyamatos megújulás

2017.10.11. 16:11

Németh Zsolt: Európa megújulását keresztény értékekre kell építeni

Ezek az értékek vezettek el az Európa Tanács és az Európai Unió létrehozásához – hívta fel a figyelmet Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt az MTI-nek nyilatkozva telefonon elmondta, Magyarország a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében a reformáció 500. évfordulójáról emlékezik meg Strasbourgban, az Európa Tanács épületében rendezett önálló, szerdán nyílt kiállítással.

A Soli deo gloria, a magyar reformáció öt évszázada című kiállítás fő üzenete a protestantizmus magyar és nemzetközi jelentősége, többek között a lelkiismereti és vallásszabadság 1568-as tordai törvénybe iktatása által, Európában elsőként az Erdélyi Fejedelemségben.

Tájékoztatása szerint a magyar mellett német, francia és angol nyelvű kiállítás bemutatja a protestantizmus megszilárdításáért folytatott küzdelmet, a reformáció hatását a történetírásra, a tudományos életre, a nemzeti nyelv használatára, amelynek nyomán az irodalom, valamint a zenei élet is jelentősen gazdagodott. A kiállítás egyidejűleg bepillantást enged a magyar reformáció kulturális örökségébe, bemutatva az európai szellemi élet felpezsdülését a nemzeti nyelvű nyomtatás és könyvkiadás elterjedésére által.

Mindezek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a keresztény hitből fakadó értékek mentén kell haladniuk az európai kormányoknak – szögezte le a politikus.

Németh Zsolt hangsúlyozta, a reformáció jelmondata, a semper reformanda, azaz a folyamatos megújulás nemcsak egyéni üzenet a keresztény ember számára, hanem az Európai Unió egészére nézve aktuális. A mindennapos megtérés szükségességét jelenti, amelynek mind a mai napig minden európai életét vezérelnie kell.

A jelmondat egyidejűleg Európai megújulását is jelenti, ugyanis Európának nem pusztán intézményi válsága van, hanem érdeke, hogy alapvető önvizsgálatot végezzen értékeinek és jövőjének érdekében – tette hozzá az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Borítókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszédet mond az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) strasbourgi ülésén 2017. október 9-én.

MTI Fotó: Európa Tanács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!